Do Klimkovic se po dlouhé pauze vrací Slezský rynek

Jen co to nově nastavená protiepidemická opatření umožnila, Klimkovice už plánují venkovní trhy s názvem Slezský rynek. Konat se budou v úterý 20. dubna od 8 do 16 hodin na prostranství před zámkem. Pořadatelé počítají s tím, že budou muset nabízet omezený sortiment a kontrolovat dodržování rozestupů.

„Myslím, že i tak bude nabídka lákavá, protože i v minulosti chodili lidé na trhy hlavně kvůli vybraným potravinám, které se prodávat mohou. Jen bohužel bez ochutnávek. Ale místní už naše výrobky vesměs znají,“ prozradil pořadatel trhů, vyhlášený krmelínský řezník Bronislav Malysz.

Nabízet se budou samozřejmě uzeniny a zabijačkové speciality včetně oblíbeného krmelínského bůčku. Ve dvanácti stáncích dále návštěvníci najdou mléčné výrobky i různé druhy pečiva a domácího chleba, džemy i ovocná vína, a pokud to počasí umožní, tak také sazenice zeleniny, vše od okolních farmářů. Tentokrát bohužel budou chybět drobní řemeslníci se svými výrobky, jejichž prodej aktuální opatření zatím neumožňují. Akce bude jako už tradičně moderovaná.

Na Slezský rynek se chystají se svým jablečným moštem také klimkovičtí zahrádkáři.

„Vykoupili jsme zbytky zásob loňských jablíček od našich partnerů, vesměs sadařů z okolí, a namoštovali jsme je na naší moderní technologii bez použití jakýchkoliv přísad. Náš mošt by měl vydržet minimálně do podzimu,“ prozradil předseda základní organizace Českého svazu zahrádkářů v Klimkovicích Tomáš Macek.

Ve svém nevelkém objektu klimkovičtí zahrádkáři novou technologii pořízenou s využitím dotace, a také půjčky od města, zprovoznili loni v létě. Zařízení je plně automatizováno. Naprostou novinkou je možnost mošt pasterizovat a stáčet ho do specializovaných sáčků Bag-In-Box opatřených malou pípou. Pasterizovaný mošt bez jakýchkoliv konzervantů vydrží v sáčku i jeden rok, může se přitom odebírat. Pasterizační zařízení je průtokové, jeho velkou výhodou je, že se mošt nezahřívá postupně, ale zahřeje se šokově na 80 stupňů Celsia, takže je zaručena šetrná konzervace se zachováním zdraví prospěšných látek.

Slezský rynek se v Klimkovicích konal pravidelně každý měsíc již od roku 2017. Po dlouhé loňské pauze se letos na prostranství v centru vrací poprvé. Město jako spolupořadatel poskytuje prostor pro jeho konání, zajišťuje elektrickou energii pro stánkaře a podílí se na propagaci akce.