Ostrava bude mít osm originálních hmyzích „domečků“

Odborná porota soutěže na Ostravský hmyzí mobiliář vybrala před pár dny na svém setkání celkem 8 vítězných návrhů na hmyzí domky, které postupně během letošního roku vzniknou na osmi místech Ostravy (centrum, Poruba, Přívoz, Hrabůvka). Veřejnost se může těšit také na speciální dílny s umělci, na kterých si bude moci vyrobit a bezplatně odnést originální hmyzí domek na balkon či zahradu.

Soutěž vypsal spolek Fiducia v březnu 2021 a byl určen pro umělce působící v Ostravě. Celkem se přihlásilo 13 autorů se 17 soutěžními návrhy. S autory vybraných návrhů se postupně sejde přípravný tým ve složení: Ilona Rozehnalová za spolek Fiducia, sochař Jaroslav Koléšek a biolog Petr Kočárek s tím, že se dořeší detaily finální podoby, umístění a funkčnosti hmyzích domků, včetně řešení a umístění hnízda malých domků a dohody ohledně přípravy malých domků pro dílnu pro veřejnost.

Aktuality k projektu včetně termínů dílen a podrobností k umístění hmyzích domků bude pořadatel akcí zveřejňovat postupně na webu klubu Fiducia a na facebookové stránce Hmyz je fajnovy. Vizualizací všech soutěžních návrhů najdete ve zprávě k soutěži, můžete se také podívat na desetiminutové video z jednání poroty, kde její členové komentují výsledky soutěže.

Projekt Hmyz je fajnovy!!! aneb Ostravský hmyzí mobiliář je realizován spolkem Fiducia a financován dotací Statutárního města Ostrava v rámci dotačního programu fajnOVY prostor částkou 500 000 Kč. Za tuto částku bude vytvořeno 8 velkých hmyzích domků, 8 hnízd malých hmyzích domků a cca 500 malých hmyzích domků pro veřejnost. Projekt realizuje spolek Fiducia ve spolupráci s okrašlovacím spolkem Za krásnou Ostravu, Ostravskou univerzitou v Ostravě a Slezskou univerzitou v Opavě. (hav)