Projekt, který pomáhá rodičům vracet se na trh práce

Ještě více než rok bude fungovat projekt Úřadu práce ČR s názvem Rodina i práce v Moravskoslezském kraji, který pomáhá s hledáním pracovního uplatnění uchazečům či zájemcům o zaměstnání, jež pečují o děti ve věku do 15 let či jiné osoby. Za dobu jeho trvání už například více než 750 klientů získalo díky němu novou práci. Projekt také nabízí příspěvky zaměstnavatelům na vytvoření pracovních míst.

Projekt poskytuje klientům poradenské služby, přispívá na rekvalifikace a především jim pomáhá s hledáním vhodného zaměstnání. „Téměř 70 % účastníků zařazených do projektu se podařilo zajistit stálou práci a zabránit tak jejich opětovnému návratu do evidence ÚP ČR. Více než 80 % klientů navíc uvádí, že jim pomohl získat sebevědomí a vylepšit jejich životní situaci. Velkou část tvoří matky pečující o malé děti, často se jedná o samoživitelky. Díky této aktivitě se jim daří skloubit práci i rodinu. Mimo jiné prostřednictvím podpory zkrácených pracovních úvazků,“ shrnuje generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

Úřad práce ČR motivuje v tomto ohledu zaměstnavatele v podobě finanční bonifikace. To v praxi znamená, že pokud firma přijme uchazeče o zaměstnání na podporované místo na zkrácený pracovní úvazek, zohlední to ÚP ČR ve výši poskytnutého příspěvku. Např. - maximální částka příspěvku na poloviční úvazek není stanovena pouze jako 50 % příspěvku na celý úvazek, ale je výrazně bonifikována, až 75 %.

„Pokud jde o pracovní uplatnění klientů pečujících o děti či jiné osoby, velmi často jej omezuje řada bariér. Mimo jiné se jedná o délku a rozvržení pracovní doby, práce na směny apod. V současné době se přidávají ještě další komplikace z důvodu uzavřených škol a mateřských školek. Dochází tak ještě k větší kumulaci různých handicapů. Naší snahou je poskytovat klientům služby „šité na míru“, které zohlední jejich konkrétní situaci, upřesňuje ředitel Krajské pobočky ÚP ČR v Ostravě Petr Prokop

Podrobné informace o projektu jsou k dispozici na webové stránce www.uradprace.cz/web/cz/rodina-i-prace.

(hav, tisková zpráva, ilustrační foto: FB/uradprace.cr)