Pavilon evoluce byl přihlášen do soutěže Náš evropský projekt 2021. Podpořte jej svým hlasem!

Pavilon evoluce byl v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava otevřen v roce 2015. V moderním chovatelsko-expozičním zařízení s atmosférou deštného lesa západní Afriky je aktuálně chováno přes 400 zvířat. Stavbu pavilonu financovalo statutární město Ostrava díky evropským fondům a nyní jej přihlásilo do soutěže „Náš evropský projekt“ 2021. Svůj hlas můžete největší stavbě v ostravské zoo udělit i Vy!

Pavilon evoluce v ostravské zoo vznikl přestavbou starého pavilonu vodních ptáků. Moderní chovatelsko-expoziční zařízení na Vás dýchne atmosférou deštného lesa západní Afriky. Aktuálně v něm žije více než 400 zvířat. Jsou mezi nimi savci, ptáci, plazi, nozdratí, ryby i zástupci bezobratlých. Atmosféru podtrhuje bohatá výsadba rostlin, zurčící vodopád a jezírko o objemu 30 000 l. Zvířata lze pozorovat z různých míst, horní podlaží navozuje pohled na primáty ze stromového patra, kde se tato zvířata převážně zdržují. Celý pavilon je řešen bezbariérově včetně WC a přebalovacího koutku. Pro návštěvníky se sníženou pohyblivostí a s dětskými kočárky je k dispozici výtah. V 1. patře návštěvníci najdou posezení a možnost drobného občerstvení. Nosným druhem pavilonu je šimpanz hornoguinejský. V roce 2020 se zde narodilo první mládě v nově sestavené skupině. Druhým zástupcem primátů je vzácní kočkodani Dianini, jejichž skupina je jednou z nejpočetnějších na světě.

Stavba Pavilonu evoluce přišla na více než 140 mil. Kč a jedná se o doposud největší investici v zoo. Většina financí na výstavbu byla čerpána z evropských fondů, zbytek poskytlo město Ostrava, které je zřizovatelem a majitelem Zoo Ostrava. Město nyní přihlásilo Pavilon evoluce do soutěže „Náš evropský projekt 2021. Hlasování je veřejné, takže o vítězi můžete rozhodnout i Vy! Hlasuje se velmi jednoduše prostřednictvím facebookového profilu soutěže. Odkaz přímo na Pavilon evoluce  najdete na https://www.facebook.com/EvropskaKomise.cz/photos/a.10159870977847216/10159871365752216. Hlas v podobě „lajknutí“ projektu můžete přidělit až do 21. května. Počítá se jakákoli reakce: lajky, srdíčka, paráda a všechny další emotikony. Z každého facebookového profilu může daný projekt získat jen jeden hlas. Z jednoho facebookového profilu je však možné hlasovat pro více projektů. Děkujeme!

Více informací o soutěži najdete na stránkách https://ec.europa.eu/czech-republic/events/nas_evropsky_projekt_cs.

Foto: Pavel Vlček a archiv Zoo Ostrava