V Ostravě lze jezdit i na sdílených e-skútrech

V ulicích Ostravy je možno nově využívat vedle elektrických koloběžek také šedesátku plně elektrických skútrů společnosti re.volt. Ty sice fungují v režimu jako auta, ale protože jsou plně elektrické, mohou parkovat i v rezidenčních zónách. Rozšiřuje se tak dosavadní nabídka alternativních forem dopravy, jejichž obliba rychle roste.

Ostravská start-up společnost re.volt nabízí zase trochu jiný způsob řešení alternativní dopravy. Minuta jízdy na skútru stojí 4 koruny. Maximální cena výpůjčky za den je u skútrů 485. Rezervace je zdarma. Poplatek za odemknutí vozidla bude v Ostravě zrušen. Informace o společnosti re.volt, která v Ostravě chce provozovat i sdílené e-koloběžky, najdete na www.revolt.city.

Město nyní upravuje pravidla pro provoz e-koloběžek. „S provozovateli e-koloběžek připravujeme memorandum o spolupráci, v němž nastavíme základní pravidla provozu, zejména systém parkování. Stejně jako sdílená kola také sdílené elektrické koloběžky se těší velké oblibě, ale zhruba deset až patnáct procent z nich jejich uživatelé po použití nesprávně zaparkují nebo nechají ležet někde mimo stojany. Ve spolupráci s provozovateli budeme řešit všechny tyto situace, aby tato ekologická, udržitelná forma přepravy našla ve městě definitivně své pevné místo,“ řekl náměstek pro dopravu Vladimír Cigánek.

Parkovat sdílené koloběžky je možné pouze u stojanů na sdílená kola. E-koloběžky jsou v Ostravě v provozu od letošního března. Je jimi zásobeno 240 stanic, které pokrývají rozlohu zhruba 60 km2. Obyvatelé i návštěvníci města e-koloběžky hojně využívají k přepravě na krátké vzdálenosti i k rekreačním jízdám. Největší zájem o ně je v centru u Nové Karoliny, na Masarykově náměstí a na Hlavní třídě v Porubě. Průměrně na nich uživatelé ujedou 1,5 kilometru a průměrná jízda trvá zhruba 11 minut. Koloběžky dosahují rychlosti až 25 kilometrů v hodině, ovšem v městské památkové zóně v Moravské Ostravě a Přívozu je maximálně povolená rychlost 15 km/h z důvodu bezpečnosti. (hav, zdravaova.cz)