Novinky v ostravském Muzeu potravin a zemědělských strojů

V ostravském Národním zemědělském muzeu připravili pro návštěvníky několik novinek. Kromě výstavy fotografií Jindřicha Štreita a retro hospody Radegast, také hravý průvodce po muzeu či programy pro děti. Novinkou je i to, že zdravotníkům a záchranářům, kteří se podílejí na zvládání koronavirové krize, bude do konce roku 2021 umožněn do muzea vstup zdarma.

Pro mnohé milovníky zlatavého moku bude jistě lákavé zajít se podívat do retro hospody, která je v muzeu nainstalována v rámci výstavy 50 let pivovaru Radegast v Nošovicích. Přesto, že se v dobové restauraci ve stylu Jednoty pivo čepovat nebude, nostalgické vzpomínky by se dostavit mohly.

A v jisté retro atmosféře se nese také výstava fotografií Jindřicha Štreita z venkova. Na působivých fotografiích je zachycen venkovský život svázaný s prací v zemědělství, kterým se autor Jindřich Štreit věnuje již od 70. let minulého století. Pořadatelé k výstavě uvádí: „V průběhu času se mění krajina a klimatické poměry, mění se společenské okolnosti, stroje a technologie, jiní jsou i lidé, kteří se zemědělským činnostem věnují. V současném zemědělském prostředí pracuje již jen zlomek původního počtu zaměstnanců. Změnil se způsob hospodaření i vlastnické poměry. Vybrané fotografie sledují tyto změny za posledních více než 30 let. Záběry jsou prezentovány jako dvojice černobílé a barevné fotografie, jež tvoří propojení mezi dvěma zaznamenanými časovými úseky.“ Výstavu můžete zhlédnout až do 31. října 2021.

Návštěvníky muzea také čeká novinka v podobě Hravého průvodce po muzeu. Zábavnou formou úkolů, vzdělávacích otázek a zajímavostí je návštěvník proveden všemi stálými expozicemi – zemědělskou technikou, depozitářem potravin a neopomene ani historii objektu a jeho zákoutí. Průvodce lze zakoupit na pokladně a na konci prohlídky z něj poskládat origami ovečku.

Nově jsou pro děti připraveny lektorské programy. Program Pro dobrou mysl a zdravé tělo představí pojmy zdravá strava, potraviny jako nezbytná součást života všech živých tvorů a jejich působení na lidský organismus. V kreativním programu Vůně léta si děti po představení nejrůznějších bylinek (čichem, zrakem, hmatem) vytvoří z ukázek bylin a olejíčků vlastní voňavé mýdlo v dárkové balení.

Kdo by chtěl přijet do muzea na kole, najde zde nově stojan na jízdní kola, který je součástí aplikace Nextbike. Na pokladně lze nyní zakoupit plechové hračky Kovap a od června se Národní zemědělské muzeum v Ostravě stane odběrným místem farmářských bedýnek ovoce a zeleniny.

Národní zemědělské muzeum Ostrava je aktuálně otevřeno každý den od 10 – 18 hodin. Informace jsou k dispozici také internetu. (hav, foto: Jindřich Štreit)