Zemřela naše milovaná Popelka

Dnes ve věku 68 let zemřela herečka Libuše Šafránková. Informoval o tom server Novinky.cz s odvoláním na prohlášení jejího syna Josefa Abrháma. Server připomněl, že se herečka před šesti lety potýkala s rakovinou plic. Panovaly obavy, že se nemoc vrátila. „Před rokem odstoupila i z natáčení připravované pohádky Mamánek, kde měla hrát královnu. Stáhla se do ústraní a se světem přestala komunikovat.“

Libuše Šafránková se narodila 7. června 1953 v Brně. Divadlu se věnovala od dětství. Už během studií na brněnské konzervatoři si zahrála roku 1971 Julii v divadle a Barunku ve filmové Babičce. Poté přesídlila do Prahy, kde působila v divadle Za branou a Činoherním klubu, především se ale stala jednou z nejslavnějších televizních a filmových hereček, jejíž věhlas překročil české hranice. Třeba pohádka Václava Vorlíčka Tři oříšky pro Popelku (1973) patří zejména v německy mluvících zemích a Skandinávii k televizním legendám. Také proto na ni světová média vzpomínají se slovy: „Zemřela i naše milovaná Popelka“

Libuše Šafránková se hvězdou stala prakticky přes noc. Vynikala nejen svým šarmem a roztomilým pohledem, ale také svou povahou. Zůstala stále skromná a nohama na zemi. Křehký vzhled a talent ke komice jí ze začátku přinášely hlavně role v pohádkách a komediích jako Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974) nebo Princ a Večernice (1978).

Komedie podle scénáře Zdeňka Svěráka Vrchní, prchni!, kde hrála hodnou manželku pražského záletníka a podvodníka (Josef Abrhám), má už dnes téměř kultovní postavení. Po pohádkách Sůl nad zlato nebo Třetí princ (1982) přišla opět spolupráce s Abrhámem v romantické komedii Svatební cesta do Jiljí (1983). Drobnou roli měla i v humoristickém snímku o „největším Čechovi” Jára Cimrman ležící, spící (1983).

Ani dva legendární filmy Jiřího Menzela Slavnosti sněženek (1983) a Vesničko má středisková (1985) se neobešly bez Šafránkové. Druhý z nich byl dokonce nominován na Oscara.

Vrcholem její filmové tvorby se staly slavné svěrákovské snímky Obecná škola (1991) a hlavně Kolja (1996), který byl oceněn Oscarem.

Vieweghovská Báječná léta pod psa z roku 1997 sice cenu americké akademie nedostala, ale Šafránková v nich naprosto excelovala vedle paranoidního manžela Ondřeje Vetchého sesazeného komunisty do funkce vrátného. Další z jejich životních rolí.

Libuše Šafránková výrazně zasáhla i do televizní tvorby. Mezi její známější seriály patří třeba Zlá krev, Cirkus Humberto, Náhrdelník, Četnické humoresky či Gympl s ručením omezením.

„Vždycky se jí říkalo Libuška, nikdy Libuše, protože to byla tak milá holka, že se to prostě jinak říct nedalo. Libuška byla neskutečně nadaná herečka, můžete na ni vzpomínat tak, že vás dojala, nebo že vás rozesmála, protože ona dokonale plnila oba tyto úkoly,“ reagoval její herecký kolega a scenárista Zdeněk Svěrák, který si s Libuškou Šafránkovou po boku zahrál například ve filmu Kolja. Nejen Česko tak ztratilo jednu ze svých nejmilovanějších hereček.

Zdroj: Novinky.cz