Planetárium opět nabízí program pro děti i dospělé včetně pozorování noční oblohy

Ostravské Planetárium, které najdete v lese mezi Ostravou – Porubou a Krásným Polem, obnovilo provoz a opět vítá zájemce o chytrou zábavu, vzdělávání, astronomii a další přírodní a technické vědy. Ve svém programu, který je uveden na stránkách Planetaria, si vybere každý, dospělí a zejména děti.

Připraven je například hodinový pořad Dobrodružná cesta k planetám nebo třeba Bouřlivá planeta, který vypráví o explozích sopek, zemětřesení i ničivých vodních stěnách známých jako tsunami. Pořadů je ale více.

Velmi oblíbená jsou noční astronomické pozorování. Ta se na hvězdárně konají po 22. hodině pouze za bezmračné oblohy, protože ani hvězdářské dalekohledy nevidí přes mraky. Pořadatelé k tomu dále uvádí: „Pokud přesto na hvězdárnu zavítáte, máme pro vás připravený náhradní program. Nejste-li si jisti, zavolejte před návštěvou hvězdárny na číslo 597 324 950 pro potvrzení konání pozorování. Nezapomeňte se dobře obléct, pozorování probíhá v otevřené pozorovatelně. Vstup do hvězdárny může být pro tělesně postižené velmi obtížný a pro vozíčkáře prakticky nemožný, neboť je přístupná pouze po relativně úzkých schůdkách, které vedou z prvního patra nahoru do kopule. Při vlastním pozorování je nutné vylézt na žebřík a dívat se do okuláru.“

Během večerních pozorování návštěvníci mohou vidět povrch Měsíce, planety Sluneční soustavy, výjimečně komety, ve vzdáleném vesmíru pak zajímavé dvojhvězdy, vícehvězdné systémy, mezihvězdné mlhoviny a galaxie. Pro večerní pozorování je využíván především dalekohled Celestron s průměrem 355 mm. (hav, foto: planetariumostrava.cz)