Streetartová dílna, ateliér pro děti či komentovaná procházka

Pouzdro a kulturák, tak se jmenuje pestré odpoledne, které se pro veřejnost chystá na středu 23. června od 16 do 21 hodin v prostorách amfiteátru za Domem kultury města Ostravy. Návštěvníci se mohou těšit na dílny pro děti i dospělé, okrášlení, komentovanou procházku a křest bulletinu Krásná Ostrava.

Celé odpoledne, které připravila Fiducia s partnery, bude věnované mimořádnému projektu nové koncertní haly a oslavě šedesátin Domu kultury města Ostravy. Přichystána bude janáčkovská dílna se streetartovým umělcem Khomou, ateliér pro děti vedený manžely Volkmerovými, křest bulletinu Krásná Ostrava v krytu civilní ochrany přímo v kulturáku a komentovaná procházka s historikem architektury Martinem Strakošem.

Pořadatelé na svých stránkách akci dále přibližují:

16:00 Janáček ve spreji dílna – ateliér – okrášlení
Na místě bývalého amfiteátru vznikne v budoucnu mimořádná architektonická přístavba pro Janáčkovu filharmonii. Přijďte do amfiteátru na sprejerskou janáčkovskou dílnu s ostravským streetartovým umělcem Khomou. Pro děti chystáme speciální janáčkovský ateliér s manžely Volkmerovými a na své si přijdou i ti, kdo mají rádi Janáčkovy přírodní texty, sázení květin a vůbec okrašlování města.

18:00 Fragner a Holl aneb Kulturák šedesátiletý
Komentovaná procházka Martina Strakoše po stopách nové koncertní haly i interiérem Domu kultury města Ostravy. Pokřtíme také nové číslo bulletinu Krásná Ostrava, a to v krytu civilní ochrany přímo v kulturním domě. Sraz u Amfiteátru za Domem kultury města Ostravy.

Křest bulletinu Krásná Ostrava tentokrát bude propojený s akcí, která začne v amfiteátru na dohled sadu Milady Horákové a v sousedství Domu kultury města Ostravy. Uvedené místo se pravděpodobně v následujících letech výrazně promění. Měla by zde vyrůst přístavba v podobě nového koncertního sálu Janáčkovy filharmonie Ostrava podle návrhu týmu pod vedením světoznámého amerického architekta Stevena Holla. Pokud se zmíněná přístavba uskuteční, bude se jednat o realizaci největší a nejnáročnější kulturní stavby na území České republiky přinejmenším za uplynulé půlstoletí. Tato nová fáze dějin Domu kultury města Ostravy bude souviset i s jeho památkovou obnovou. Samotná stavba totiž byla otevřena pro veřejnost již před šedesáti lety, konkrétně v polovině dubna 1961. Na začátku akce začneme rituálem poznání a očištění, na který naváže uvedení nového čísla bulletinu Krásná Ostrava. Následovat bude prohlídka Domu kultury města Ostravy s odborným komentářem historika umění Martina Strakoše.

Akci pořádá ostravský Antikvariát a klub Fiducia ve spolupráci s Domem kultury města Ostravy, Janáčkovou filharmonií a okrašlovacím spolkem Za krásnou Ostravu.

(hav, foto: podoba chystané přístavby pro Janáčkovu filharmonii Ostrava)