Kam zadarmo v Ostravě a okolí v nejbližší době?

Při rozhodování o tom, kam vyrazíme na výlet nebo třeba za kulturou, někdy rozhoduje i cena vstupného, zvláště, když se má jednat o rodinný výlet. Občas lze ale narazit na akce, které jsou zdarma, anebo na speciální dny, kdy jsou vstupy třeba do muzeí volné. Na stránkách eProgram.cz tyto tipy pravidelně přinášíme.

Aktuálně jsme například opakovaně informovali o chystaném ostravském Festivalu v ulicících, který se v centru města uskuteční poslední červnový víkend. Zajímavou akci, na kterou je vstup zdarma, připravuje pro všechny věkové skupiny na středu 23. června 2021 také ostravská Fiducia. Pojmenovaná je Pouzdro a kulturák a její návštěvníci se mohou těšit na dílny pro děti i veřejnost, okrášlení, komentovanou procházku či křest bulletinu Krásná Ostrava.

Výlety, které příliš nezatíží váš rozpočet, jsou také výlety do přírody, třeba i té ostravské, za městskou architekturou, církevními památkami, ostravským streetartem či jinými drobnými pozoruhodnostmi. Na léto se pak chystá řada akcí ve veřejném prostoru například v Komenského sadech, ostravské ulice rozezní folklor... 

Ušetřit se občas dá i na dopravě, anebo, když potřebujete děti zabavit o prázdninách. V létě také často vyrážíme k vodě. V Moravskoslezském kraji lze najít kromě tradičnějších vodních nádrží i ty méně obvyklé. Koupání je zde často zcela zdarma, vždy je ale dobré si ověřit aktuální kvalitu vody na stránkách Krajské hygienické stanice, kde je také uveden stručný popis dané koupací lokality.

A ještě tipy na závěr. Pokud vás zajímá výtvarné umění, pak výstavy zdarma pravidelně připravuje již zmiňovaná ostravská Fiducia. Každou neděli je zas volný vstup do ostravského Domu umění, kde je vystavena i krásná vzácná Klimtova Judita.

A volný vstup chystá i oblíbený rožnovský skanzen na první muzejní čtvrtek v měsíci, tedy přímo na první prázdninový den 1. 7. 2021. Můžete se tak podívat do Dřevěného městečka, Valašské dědiny či Mlýnské doliny. Otevřeny budou interiéry objektů či v provozu budou technické stavby v Mlýnské dolině. (hav, foto: facebook.com/Festivalvulicich)