Diskuze o kontroverzním projektu se zajímavým hosty

Stavba kanálu Dunaj–Odra–Labe už delší dobu vyvolává vášně a bouřlivé diskuze z mnoha důvodů – ať už se jedná o to, jakým způsobem zasáhne do krajiny, o ekonomický význam vodního koridoru nebo o skutečnost, že rozhodnutí začít s jeho budováním padlo bez ohledu na odpor desítek obcí a měst včetně Ostravy. Ve čtvrtek 24. června v 19 hodin proto odvysílá Ostravská univerzita další díl diskuzního pořadu FactumOU na toto téma. Odkaz na vysílání najdete na stránce události.

Hosty rektora Ostravské univerzity Jana Laty k diskuzi budou děkan Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity Jan Hradecký a Petr Witz z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Do problematiky nás uvede prorektor Masarykovy univerzity Martin Kvizda. Pořad FactumOU tak zájemcům pomůže zorientovat se v této složité problematice a zhodnotí negativní dopady i přínosy tohoto velkolepého projektu. Už nyní lze psát dotazy (do středy 23. 6.) do odkazu. Hosté pak budou v přímém přenosu odpovídat.

Hosté rektora Jana Laty:

doc. RNDr. Jan Hradecký, Ph.D.
Děkan Přírodovědecké fakulty OU Jan Hradecký, který působí na Katedře fyzické geografie a geoekologie, se specializuje na geoekologii a geomorfologii. Jeho výzkumy se zaměřují na kvartérní vývoj reliéfu, především na sesuvy a vodní toky, zvlášť se věnuje otázkám vývoje říční krajiny. Ve své práci se soustředí mimo jiné i na management krajiny a vodní hospodářství.

PhDr. Petr Witz, Ph.D.
Petr Witz působí na Katedře veřejné a sociální politiky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, kam se vrátil po třech letech strávených na Dánské technické univerzitě coby Marie Curie/H.C. Ørsted Fellow. V Dánsku jako přímý účastník zkoumal proces implementace v současnosti největšího dopravního projektu v Evropě – podmořského tunelu mezi Dánskem a Německem přes fehmarnskou úžinu. Ve své disertační práci, za kterou jako první Čech získal prestižní ocenění NISPACee Mzia Mikeladze, se zabýval mírou selhávání projektů Public-Private Partnership (PPP) napříč evropskými státy. V rámci veřejné politiky se specializuje mimo jiné na megaprojekty.

prof. Ing. Martin Kvizda, Ph.D.
Prorektor pro vnější vztahy a celoživotní vzdělávání Masarykovy univerzity se specializuje především na dopravní ekonomii. Ve své vědecko-výzkumné činnosti se dlouhodobě zabývá ekonomickými aspekty fungování železniční dopravy. Je také ředitelem Institutu pro dopravní politiku, ekonomii a geografii, který interdisciplinárně zkoumá ekonomické, prostorové a společenské funkce dopravy.

FactumOU je pořad Ostravské univerzity, který na základě vědeckých faktů boří mýty a pomáhá se orientovat ve velkém množství informací, názorů a postojů. V minulosti již byly odvysílány tyto dílo:

1. díl na téma: Očkování proti covid-19
2. díl na téma: Pravidelným pohybem proti Covid-19 i dalším nemocem 
3. díl na téma: Jak přežit pandemii a nezbláznit se 
4. díl na téma: Zdravá strava je klíčem k naší imunitě 

(hav, foto: nase-voda.cz)