V Bohumíně si můžete vydražit kuriozitu i za 10 korun

Jízdní kola, skateboard, ale i harmoniku či kytaru si mohou výhodně pořídit lidé, kteří přijdou v pondělí 28. června 2021 odpoledne na nádvoří bohumínské radnice. Koná se tu tradiční dražba nálezů. Mezi více než sto nabízenými předměty bude možné najít i kuriozity, jako například dětský nočník či malířské plátno. Nejnižší vyvolávací cena je deset korun. Věci určené k dražbě si zájemci mohou prohlédnout v den aukce od 14.15 do 14.30 hodin, kdy začíná samotné přihazování.

Velká část dražených věcí pochází z vlaků, které mají v Bohumíně konečnou stanici. Zapomenuté předměty následně končí na radnici. „Každoročně jich jsou stovky. Máme zkušenost, že pokud se o ně majitelé nepřihlásí do pár dnů od jejich ztráty, pak už po nich nepátrají. Kupí se nám ve skladu a zabírají místo. Jsme proto rádi, že ještě najdou využití,“ uvádí vedoucí organizačního odboru bohumínské radnice Mirka Šmídová.

„Dražby věcí z našeho skladu ztrát a nálezů pořádáme už řadu let a vždy se těší obrovskému zájmu veřejnosti. Někdo se přijde jen podívat, jiní už jsou zkušení dražitelé, kteří přihazují pravidelně. Největší zájem bývá o jízdní kola, těch je letos v nabídce devět. Jsou mezi nimi všechny typy včetně dětských,“ sdělila také Šmídová.

Město může podle občanského zákoníku nalezené věci dražit až poté, co se o ně původní majitelé tři roky nepřihlásí. Letos se budou tedy dražit předměty, které radnice zaevidovala v letech 2017 a 2018. Nejnižší vyvolávací cena je deset korun, naopak nejvyšší dosahuje výše několika set korun, především u bicyklů.

„Věci už ohodnotila oceňovací komise, podání se bude zvyšovat minimálně o desetikorunu. Organizátor udělí příklep tomu, kdo učiní nejvyšší podání. Vydražitel musí částku ihned zaplatit a věc převzít. Neučiní-li tak, draží se věc znovu bez jeho účasti,“ popsala podmínky dražby Martina Karwaczyková z organizačního odboru bohumínské radnice. Dodala, že na vydražené věci se nevztahuje nárok na uplatnění závady.

V nabídce se každoročně objevují běžné osobní věci, které lidé nejčastěji ztrácí či zapomínají. Jde o peněženky, obaly na brýle, hodinky, knihy, sluchátka, zavazadla a různé druhy oblečení včetně obuvi. Nového majitele mohou najít i atypické nálezy, mezi něž patří čtečka knih, gramofonová deska, harmonika, roleta, stojan na noty či reproduktory. Na seznamu je také kempingové vybavení v podobě stanu, nafukovací karimatky a spacáku. A nechybí ani sportovní kategorie, konkrétně trekingové hole, skateboard a pouzdro na golfové hole.

(hav, tisková zpráva, foto: www.mesto-bohumin.cz)