Zábavné vědecké aktivity v ZOO, na Pustevnách, Olešné a třineckém MajDay

Podívat se, jak vypadá zvířecí chlup pod mikroskopem? Zjistit, kolik máte v těle vody? Zkusit si chirurgické šití? To vše lze zažít letos o prázdninách na akcích Léta s Ostravskou 2021. Workshopy a aktivity Ostravské univerzity potkáte na oblíbených místech a akcích v kraji: 17. července na Pustevnách, 21. července v ostravské ZOO, 24. července na přehradě Olešná u Frýdku-Místku a 14. srpna na třinecké sportovní akci MajDay.

U stánků Léta s Ostravskou budou připraveny aktivity pro děti i dospělé. „Kdo se do Léta s Ostravskou zapojí, dozví se zábavnou formou něco o přírodě, světě kolem nás i vlastním těle a zdraví. Různými pokusy, hrami, kvízy i praktickými ukázkami návštěvníky provedou členové studentských spolků Ostravské univerzity,“ zve na Pustevny, do ZOO, na Olešnou a MajDay tisková mluvčí OU, Lucie Fremrová.

Program na Pustevnách (koná se 16. - 17. 7.) připravila Katedra studií lidského pohybu. Děti zapojuje do pohybových soutěží o ceny a dospělým nabízí kupříkladu měření složení lidského těla (voda, tuky, svaly) s odbornou konzultací. Tematické aktivity pro děti mají mít také přírodovědci. S dětmi poznávají lesní zvěř a jejich obydlí. Děti, které zajímá laboratorní prostředí, si může vyzkoušet práci s pipetami a mikroskopy.

V ostravské ZOO (21. 7.) budou děti pozorovat zvířecí stopy a také chlupy pod mikroskopem. Kdo má rád matematiku a biologii, může se těšit na zobrazení spirál v přírodě (tzv. zlatý řez), například u šišek či slunečnic. Prostřednictvím aplikace biologů z Přírodovědecké fakulty budou návštěvníci určovat druhy fascinujících létajících tvorů – vážek.

Na přehradě Olešná poblíž Frýdku – Místku (24.7.) se dobrovolníci naučí zásady správného vodního záchranářství a první pomoci přímo od záchranářů z Lékařské fakulty Ostravské univerzity. Děti se pustí do operace v Medvídkově nemocnici a ti zručnější si zkusí i opravdový chirurgický steh. K dispozici budou také nafukovací lodě s vybavením.

Na tradiční třinecké sportovní akci MajDay (14.8.) budou letos odborníci na lidský pohyb z Pedagogické fakulty. Děti zapojí do množství sportovních her a soutěží a s dospělými proberou ideální poměry vody, tuku a svalů v těle. Návštěvníci sami sebe otestují na přístroji TANIA.

Veškeré aktivity na akcích Léto s Ostravskou jsou vždy k dispozici od 9 do 17 hodin, přístupné nejširší veřejnosti a zdarma. Akce se budou konat za dodržování aktuálních hygienických pravidel. Více na alive.osu.cz/leto-s-ostravskou. (hav, tisková zpráva OU, foto: osu.cz)