Očkovat se musí jinak!

V pondělí ráno se otevřelo další očkovací místo v nákupním centru, tentokrát na Smíchově.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch prohlásil, že tohle je způsob, jak bude Česko v budoucnu očkovat.

Ministr zdravotnictví oznámil, že očkování v Česku se postupně přesune na systém bez rezervací. 

Zdá se, že lidé ztrácejí zájem čekat na rezervaci nebo na registraci a raději se nechají očkovat při návštěvě třeba obchodního centra. Stávající systém už pro určitou skupinu lidí není atraktivní, proto ministerstvo hledá cesty, jak se lidem přiblížit.

Zájem o očkování bez registrace je velký

Očkovací místa v nákupních centrech nebo na nádražích po republice jsou jedna z těchto cest přibližování. Podle premiéra Andreje Babiše, který se pondělního otevíraní smíchovského centra také zúčastnil, je zájem o rychlé očkování bez registrací velký.

Jako další způsob přibližovaní lidem politici zmínili také očkovací plán pro méně naočkované regiony. Do krajů budou vyjíždět mobilní očkovací týmy nebo si starostové budou moci zřídit autobus, který zájemce doveze do větších měst na očkování.

Zatím vznikly čtyři mobilní očkovací týmy v Ústeckém kraji, které se budou zaměřovat i na očkování ve vyloučených lokalitách, ve kterých je celá řada nenaočkovaných.

Není plán na přesvědčování odpíračů

Ministerstvo zdravotnictví bohužel zatím nemá konkrétní plán, jak přesvědčovat lidi k očkování. Odpíračů je naštěstí menšina. 

Pokud se nechceme vrátit do lockdownu a zavírat obchody či restaurace nebo nechceme mít zahlcené nemocnice, jediné řešení je mít kolektivní imunitu. Každý by si měl uvědomit,  že pokud nebude dostatečné množství lidí naočkovaných, situace se může zhoršit. A to není jen v případě covidu, ale jakékoliv infekční nemoci.

Dobrou zprávou pro obyvatele Ostravy je to, že další z očkovacích míst bude zřízeno v nákupním centru Nová Karolina. 

(sd, zdroj: seznamzpravy.cz)