Jak jsou na tom aktuálně koupací vody v Moravskoslezském kraji?

Léto je přibližně v polovině a snad každého z nás občas napadne, kam se zajdeme vykoupat. Možností je v okolí Ostravy i v celém Moravskoslezském kraji docela dost. Kromě klasických městských koupališť jsou vyhledávanými místy také přehrady, přírodní koupaliště, jezera či lomy. A právě u volně přístupných vodních ploch může být občas nějaký problém s kvalitou vody ke koupání. Vyplatí se proto pravidelně sledovat stránky Krajské hygienické stanice, která kvalitu vody pravidelně monitoruje.

V tomto týdnu „hygiena“ sledovala kvalitu vody na 14 koupacích místech na území okresů Bruntál, Karviná a Opava. Jednalo se o tři koupací místa na vodní nádrži Slezská Harta, rybníky Tvrdkov, Edrovice a Pod hradem v Bohušově, lom ve Svobodných Heřmanicích, tři koupací místa Těrlické přehrady, Vrbické a Kališovo jezero, Stříbrné jezero a vodní nádrž v Budišově nad Budišovkou.

Významnější změny v kvalitě vody byly zaznamenány v rybníku Pod hradem v Bohušově, kde byl potvrzen zvýšený výskyt sinic. V rybníku by se proto neměli koupat vnímaví jedinci (alergici, těhotné ženy, malé děti), po koupání se doporučuje osprchovat nejlépe v pitné vodě.

Koupání v ostatních uvedených nádržích je bez zdravotních rizik s výjimkou Těrlické přehrady a Vrbického jezera na Karvinsku, kde přetrvává riziko onemocnění cerkáriovou dermatitidou.
Všechny aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě jsou k dispozici na internetovém odkazu www.khsova.cz/obcanum/kvalita-vody. Na všech sledovaných koupacích místech jsou rovněž k dispozici informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody. Výše uvedený odkaz může sloužit také jako inspirace k objevování dosud neobjevených lokalit, třeba Karvinského moře, kde je evidována dlouhodobě dobrá kvalita vody ke koupání, nebo romantického lomu poblíž Svobodných Heřmanic, jenž je zachycen na fotografii. (hav, foto: khsova.cz)