Oblíbená Noc vědců nabídne velmi pestrý program

Populární celorepubliková Noc vědců se letos uskuteční online i fyzicky. Pořadatelé akcí, které se budou konat na různých místech České republiky, tedy například i v Ostravě, už zveřejnili většinu programových položek. Program s tématem ČAS nabídnou nejen univerzity, ale také vědecká a výzkumná centra, muzea či planetária. Začínat se bude v pátek 24. září 2021 většinou už v odpoledních hodinách. Vstup na akce bude zdarma.

Akce oživuje v jeden večer zejména vědecké budovy, do kterých se běžný smrtelník nedostane. Návštěvníci všech věkových kategorií a rozličných zájmů proplouvají laboratořemi, přednáškovými místnostmi, vybuchujícími experimenty a jdou do hloubky aktuálních témat. Kvůli nejisté epidemické situaci si ale většina pořadatelů přichystala také online podobu programu. „Samozřejmě upřednostňujeme fyzické konání a setkání s lidmi, kteří si touží vědu osahat a zažít na vlastní kůži. Nad online programem jsme tentokrát přemýšleli především tak, abychom lidem představili věci, které bychom jim na fyzicky konané Noci vědců neuměli ukázat. Některé laboratoře není například možné veřejnosti otevřít nebo se nachází mimo hlavní areály, kde se akce koná,“ uvádí k online programu Jiří Arleth, koordinátor Noci vědců za VŠB – Technickou univerzitu Ostrava.

Většina programu je už zveřejněna na stránkách www.nocvedcu.cz. V Ostravě bude například bohatý program připraven na půdách VŠB – Technické univerzity Ostrava a Ostravské univerzity, které celorepublikovou Noc vědců zastřešují společně jako národní koordinátoři. A vybere si snad každý. Z programové nabídky náhodně vybíráme: Vývoj elektroniky automobilů, Keramika v čase, Výživa člověka od narození do stáří, Ostravské ovzduší - cítíme posun k lepšímu?, Není tisk jako tisk. Dnes tiskneme 3D, Vesničan či šlechtic, kdo z nich potřebuje hodinky?, Jak jde čas v ordinaci?, Laserové bludiště, LaserGame…

Kromě univerzit v Ostravě svůj program nabídnou také například Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě, Národní zemědělské muzeum, Velký Svět Techniky či porubské Planetárium. Spousta akcí je vhodných i pro menší děti, připraveny budou kvízy či soutěže.

Noc vědců vznikla z podnětu Evropské komise v roce 2005 a jejím posláním je ukázat lidem, že věda není nudná, ale naopak je studnicí zajímavostí a fascinujících úkazů. Jeden den v roce jsou na stovkách míst v Evropě ve večerních a nočních hodinách zpřístupněny univerzity, vědecká a výzkumná pracoviště, science centra, a další pracoviště, ve kterých se zdarma konají komentované prohlídky, populárně vzdělávací přednášky, workshopy, experimenty, vědecké show, hudební vystoupení apod. Cílem Noci vědců je bořit mýty o vědcích a vědkyních jako lidech zavřených v laboratořích a ukázat nejširší veřejnosti, že vědci jsou „obyčejní lidé“, kteří dělají práci přínosnou pro každého z nás, dokážou ji poutavě představit, ale také se dovedou bavit.

(hav, tisková zpráva, foto: www.osu.cz)