Město lze zažít i jinak aneb Ostrava podporuje udržitelnou dopravu

Také město Ostrava se zapojí do kampaně Evropského týdne mobility na podporu udržitelných forem dopravy v evropských městech. Připraveny jsou v termínech od 16. do 22. září 2021 kulturně-společenské akce typu Zažít Ostravu jinak, zvýhodněny budou také zápůjčky sdílených kol v Ostravě nebo se třeba bude realizovat projekt Pěšky do školy.

Za udržitelnou dopravu je dnes považována taková doprava, která se snaží minimalizovat svůj dopad na životní prostředí a využívat spíše obnovitelné zdroje energie. Z typických příkladů lze jmenovat zejména chůzi, jízdu na kole, veřejnou dopravu popřípadě sdílení automobilů.

Také proto na podporu této udržitelné dopravy město Ostrava nabídne v rámci Evropského týdne mobility využití oblíbených sdílených městských kol se sítí stanic Nextbike, které pokrývají většinu území města. Cyklisté budou mít k dispozici od 16. do 22. září zápůjčky sdílených kol Nextbike na 30 minut zdarma. Zápůjčky podpoří bezemisní možnosti cestování, navíc je jednotlivci mohou využít také při zářijové výzvě Do práce na kole, která časově Evropský týden mobility překrývá.

Jednou z hlavních událostí bude akce – sousedská slavnost Zažít Ostravu jinak, která se bude konat v sobotu 18. září na ulici Zahradní v centru města od 13 do 20 hodin. Akce bude pořádána v duchu hesla Bez plastu a Bez aut a tématem je „Návod k sestavení“, které je výzvou občanů, aby se zapojili do plánování města a sami si město tvořili dle svých představ. Připraveny budou různé stánky s občerstvením, akce pro děti i dospělé, soutěže...

Inspirativní akcí bude také už čtvrtý ročník projektu Pěšky do školy. Ten je připravena pro základní školy a nižší stupeň víceletých gymnázií celé České republiky. Součástí je soutěž o třídu, která nejvíce chodí. Cílem projektu je zvýšit počet dětí, které se budou pravidelně dopravovat do školy pěšky, na koloběžce nebo na kole. Soutěžit mohou školy, jednotlivé třídy nebo rodiče s dětmi.

Svůj program budou mít připraveny zejména pro děti i pobočky Knihovny města Ostravy. Seznam akcí je uveden na stránkách zdraváOva. Celý týden pak vyvrcholí 22. září mezinárodním Dnem bez aut, který poukazuje na přijatelnější způsoby dopravy a podporuje omezování městského automobilismu. (hav)