Nelegální obchody s nápojem peruánských šamanů řeší soud v Ostravě

Nezákonné obchody s psychotropním nápojem připraveným podle starých receptů peruánských šamanů, rozplétá ode dneška Krajský soud v Ostravě. Před soudem stanuli tři Poláci. Manželský pár a jejich známý podle obžaloby vytvořili organizovanou zločineckou skupinu. Podáváním nápoje ayahuasca z odvaru z lián, který je v Česku na rozdíl od Peru na seznamu drog, při zvláštních obřadech vydělali přes 15 milionů korun. Za to jim hrozí až osmnáctileté tresty. Všichni tři obžalovaní to odmítají. Obžalobu považují za spekulaci a nesmyslné konstrukce.

Podle státního zástupce je ale prokázáno, že trojice od roku 2015 do loňského října ve velkém nechávala z Peru posílat koncentrát nápoje ayahuasca, který obsahuje v Česku zakázanou halucinogenní látku DMT. Nápoj využívají údajně už 5000 let k rituálním účelům šamani v peruánské džungli. Jako fakultativní výlety tento zážitek nabízejí i tamní hotely.

Jaroslaw Kordys podle obžaloby obchod v Peru dojednal. Nejprve do Polska a pak i do Česka postupně dostával dvoukilogramové zásilky s koncentrátem zakázané látky. S dalším obžalovaným Petrem Kanawkou pak zakoupil v Heřmanicích u Oder na Novojičínsku rekreační objekt. Tam pak podle obžaloby pořádali ceremoniály, během kterých účastníkům podávali nápoj ayahuasca.

Obřady organizovali i jinde v Česk a ve Velké Británii výhradně pro Poláky, Němce či Dány. Podle státního zástupce tak chtěli ztížit možnost svého odhalení.

Kordysova manželka podle obžaloby zajišťovala na obřady klientelu. Kordys na nich vystupoval jako šaman a jeho žena jako jeho asistentka. Starala se o účastníky pod vlivem drogy či zajišťovala při seancích hudební doprovod.

Žalobce uvedl, že do Česka dostali obžalovaní bezmála 150 kilogramů koncentrátu. Po naředění získali 3600 litrů nelegálního nápoje, který prodali víc než 1700 lidem. Za osobu a rituál si účtovali až 1.500 polských zlotých, tedy v přepočtu asi 8.370Kč. Od svých klientů vyinkasovali okolo 15 milionů korun, čistý zisk se podle žalobce pohyboval okolo 11 milionů.

"Klient s obžalobou nesouhlasí. Považuje ji za spekulaci. Odmítá, že by někomu podával zakázané látky. Nesmyslné konstrukce, kterými je obžaloba protkána, chce vyvrátit," uvedl Kordysův obhájce. Advokát Kordysové řekl, že žalobce nepochopil princip rituálu a v obžalobě jsou nepravdy.

Nevinen se cítí i Kanawka, který dnes u soudu vypovídal. "Nemám s tím nic společného. Obžaloba se míjí s pravdou, není v souladu s realitou," řekl. Připustil jen, že společně s Kordysem investoval do odlehlé nemovitosti na Novojičínsku, chtěli ji ale pronajímat. Kanawka uvedl, že osm let žije a pracuje ve Velké Británii, kde se poznal s Kordysovými. S nimi před časem cestoval do Peru, kde podstoupil šamanský očišťující rituál.

Ayahuascu lze pode odborníků považovat za psychedelikum. Mění smyslové vnímání, vnímání času i myšlení a zesiluje emoční prožívání. Nápoj se připravuje z liány banisteriopsis caapi, používají ho amazonští domorodci. Ve 20. století vznikly církve užívající ayahuascu jako svátost.

(Zdroj: ČTK)