Opravovaný most přes Odru v Petřkovicích bude od večera do rána průjezdný

Řidiči osobních aut budou moci ve večerních, nočních a brzkých ranních hodinách využívat v současnosti opravovaný most přes řeku Odru v Ostravě-Petřkovicích. Průjezd bude možný od 19:00 do 05:00, tedy v době, kdy se na opravě mostu nepracuje.

Novinářům to dnes sdělila mluvčí kraje Nikola Birklenová. Most je součástí silnice, která je významnou spojnicí mezi Ostravou, Hlučínem a dalšími obcemi na Opavsku. Kvůli opravě řidiči už několik měsíců musí využívat objízdnou trasu a především v ranní a odpolední špičce se na objížďce tvoří kolony.

"Petřkovický most je intenzivně využívaná spojka Ostravy s obcemi za řekou Odrou. Jeho uzavírka je ale nevyhnutelná, most už rekonstrukci nutně potřeboval. Necelé dva měsíce po začátku prací krajský úřad obdržel žádost o povolení nočního průjezdu osobních aut. Požadavkem se naši úředníci začali okamžitě zabývat a tuto záležitost aktivně řešili," uvedl náměstek hejtmana dopravu Radek Podstawka (ANO).

Dodal, že zhotovitel o možnost průjezdnosti mostu v nočních hodinách požádal 24. srpna, na konci téhož měsíce krajský úřad vyzval všechny dotčené strany, aby k takovému opatření zaujaly svá stanoviska. Policie poukázala na nutnost úpravy dopravního značení, město Ostrava zase na možné zpoždění autobusů, které mohou přes most jezdit i během jeho modernizace. Kraj proto navrhl změny v organizaci dopravy, k nimž už žádná ze stran neměla připomínky. Dnes tak krajský úřad mohl žádosti vyhovět.

Vstřícný krok

"S okamžitou platností platí, že mezi sedmou večer a ranní pátou mohou most využívat osobní auta. Je to vstřícný krok, který má místním lidem alespoň trošku v době rekonstrukce mostu zjednodušit život. Budeme sledovat, zda tato změna nezpůsobí nějaké komplikace, například v plynulosti veřejné dopravy. Pokud by se nějaké potíže objevily, budeme je okamžitě řešit. Podle našich informací postupují práce na opravách velmi dobře, takže by mohla být rekonstrukce hotová koncem října, tedy dříve než na konci tohoto roku, jak je v harmonogramu prací plánováno," dodal Podstawka.

Most přes Odru patří státu. Jeho opravy hradí Ředitelství silnic a dálnic České republiky. Práce začaly letos v červnu a bez DPH by měly stát zhruba 18 milionů korun.

(sd, Zdroj: ČTK)