Technická univerzita Ostrava otevře nové ateliéry automobilového designu

VŠB-Technická univerzita Ostrava (VŠB-TUO) otevře ve středu nové ateliéry automobilového designu StudentCar. V těchto dílnách vzniklo již několik unikátních automobilů.

Přestavba prostor a jejich vybavení novými technologiemi má přispět ke zkvalitnění výuky několika studijních programů, především pak nového programu Průmyslový design. Novinářům to dnes sdělila mluvčí univerzity Petra Halíková.

"Součástí ateliérů je například modelářská dílna nebo laboratoř 3D tisku, kde se do automobilů tisknou komponenty. Disponují i virtuální realitou, díky které studenti uvidí, jak nové vozy z dílny StudentCar vypadají. Součástí bude také laboratoř povrchových úprav a další související technologie," uvedl za StudentCar Petr Tomčík.

Ateliéry se nachází v budově K v porubském kampusu univerzity.

Jejich rekonstrukce začala v roce 2018. Ve zmodernizovaných ateliérech se budou vzdělávat studenti oboru Materiály a technologie pro automobilový průmysl, ale také studenti nového, ojedinělého bakalářského studijního programu Průmyslový design, který vznikl letos ve spolupráci VŠB-TUO a Univerzity Palackého v Olomouci. Studijní program Průmyslový design by měl vychovat špičkové designéry s kvalitními technickými znalostmi, kteří se uplatní v mnoha oblastech designu – od automobilového průmyslu přes 3D grafiku a modelování až po návrhy interiérů. První dva roky studenti stráví na Pedagogické a Filozofické fakultě UP v Olomouci, kde se naučí základním designérským dovednostem, poté se přesunou na VŠB-TUO ke studiu jedné ze tří specializací.

(sd, Zdroj: ČTK)