Lidé v karanténě a izolaci budou volit na šesti místech Moravskoslezského kraje

Lidé v karanténě nebo izolaci budou moci ve středu volit z auta na šesti místech Moravskoslezského kraje. Takzvaná drive-in volební stanoviště budou zřízena v každém okrese. Volit nové poslance mohou výhradně z automobilu v době od 08:00 do 17:00. ČTK to dnes řekla Miroslava Chlebounová z krajského úřadu.

Drive-in volební stanoviště krajský úřad zajišťuje společně s armádou. "Při jejich výběru dbal krajský úřad na dostupnost, dopravní obslužnost s ohledem na zachování plynulosti provozu a také na respektování soukromí pro voliče, kteří je hodlají využít," uvedl ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza. Hlasování na těchto drive-in volebních stanovištích podle něj zajistí tříčlenná komise složená ze zaměstnanců kraje. Informace o drive-in volebních stanovištích najdou zájemci na webových stránkách.

"Občané, kteří z vážných důvodů nebudou moci využít hlasování ani na drive-inu, mohou nejpozději do večera 7. října telefonicky požádat o možnost volit z domova do zvláštní přenosné volební schránky,“ řekl Kotyza.

Krajský úřad pro tyto účely zřídil speciální telefonickou linku 800 720 210. Linka je v provozu každý pracovní den od 09:00 do 15:00, a to až do 7. října, kdy bude v provozu od 09:00 až do 20:00. Hlasovat do zvláštní přenosné volební schránky bude možné v pátek od 08:00 do 22:00 a v sobotu od 08:00 do 14:00. "Komise pro hlasování přijede do místa pobytu voliče, zatelefonuje mu a vyzve ho k hlasování. Pokud volič po deseti minutách čekání komise volit nepřijde, bere se to tak, že si účast ve volbách rozmyslel a hlasování do zvláštní přenosné volební schránky odmítnul,“ vysvětlil Kotyza.

O přízeň voličů bude letos v kraji usilovat 19 politických uskupení. O křeslo ve Sněmovně se uchází 548 kandidátů.

(sd, Zdroj: ČTK)