Na univerzitním pracovním veletrhu v Ostravě se představí na 60 firem

VŠB - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TUO) chystá na příští úterý veletrh pracovních příležitostí kariéra+, na kterém se představí na 60 firem. Akce je zaměřena nejen na studenty a absolventy univerzity, ale může na ni zavítat i veřejnost. Kromě prezentace firem bude na veletrhu fungovat kariérní poradenství a připraven je doprovodný program. Novinářům to dnes sdělila mluvčí univerzity Petra Halíková.

"V rámci kariérního poradenství si studenti mohou nechat zkontrolovat svůj životopis a pak s odborníkem zapracovat na jeho vylepšení. Prakticky si vyzkoušejí pracovní pohovory, a to jak v českém, tak i v anglickém jazyce. Koncept patnáctiminutových pohovorů je pro ně skvělou příležitostí, aby zjistili, jak se u pohovoru budou cítit. U psycholožky kariérního centra si mohou vyzkoušet osobnostní testy, které napoví, jaká práce je pro ně nejvhodnější a jak zvládají stresové situace," uvedla Halíková. Odborníci jim poradí také s podobou jejich profilů na profesní sociální síť LinkedIn.

"Uchazeči o zaměstnání také k životopisu často přidávají svou fotografii. Aby udělala dobrý první dojem, měla by samozřejmě být co nejlepší. Spolupracujeme proto s profesionálním fotografem, jehož služby mohou zájemci využít a nechat si vytvořit profesionální fotografii," uvedla za organizátory Andrea Šimoníková. Součástí programu budou rovněž přednášky zástupců zaměstnavatelů.

Čtrnáctý ročník veletrhu bude v Univerzitní aule VŠB-TUO od 09:00 do 15:00.

"Firmy studentům nabízejí pracovní místa, stáže, brigády, trainee programy či témata diplomových prací. Vysokoškoláci tak mohou nabýt cenné zkušenosti už v době studií," řekl prorektor Igor Ivan. Zástupci firem budou hovořit také třeba i o průběhu a náročnosti výběrových řízení či požadavcích na budoucí zaměstnance.

Veletrh pracovních příležitostí se bude po roční pauze opět konat naživo. Ve virtuální podobě festival nabídla univerzita svým studentům a veřejnosti už letos na jaře.

(sd, Zdroj: ČTK)