V Moravskoslezském kraji získalo poslanecký mandát pět žen

Z 22 nově zvolených moravskoslezských poslanců bude zájmy kraje hájit v Poslanecké sněmovně pět žen.

Za region bude jediným politickým uskupením bez ženy hnutí SPD. Vítězné hnutí ANO budou zastupovat dvě ženy, stejně jako koalici Spolu. Jedna žena bude reprezentovat koalici Pirátů a Starostů - starostka podhorské obce Kunčice pod Ondřejníkem Michaela Šebelová, kterou do Poslanecké sněmovny vynesly až ze 14. místa kandidátky preferenční hlasy. Vyplývá to z informací na www.volby.cz.

Ve Sněmovně pak za koalici Spolu usedne krajská radní a lékařka Zdenka Němečková Crkvenjaš (ODS) a také třinecká zastupitelka a dosavadní poslankyně Pavla Golasowská (KDU-ČSL). Za hnutí ANO to bude starostka centrálního městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Zuzana Ožanová a bohumínská zastupitelka Andrea Babišová, obě obhájily svůj poslanecký mandát.

Průměrný věk žen, které za kraj usednou ve Sněmovně, je 48,20 let, u mužů to je 52,65 let.

Nejstarším regionálním poslancem bude neurochirurg Jan Síla zvolený za SPD, kterému je 71 let, nejmladším pak sedmatřicetiletý podnikatel a zastupitel města Karviné Petr Letocha (STAN) zvolený za koalici Pirátů a Starostů.

Za Moravskoslezský kraj usedne v nové Poslanecké sněmovně polovina stávajících poslanců. Mandát se totiž podařilo obhájit 11 z dosavadních 22 poslanců. O obhajobu mandátu jich přitom usilovalo 20, i když někteří za jiná politická uskupení než před čtyřmi lety. Někteří o křeslo přišli kvůli špatnému výsledku ve volbách, jiní kvůli preferenčním hlasům.

(sd, Zdroj: ČTK)