Varování
Doporučujeme konání akcí předem ověřit přímo u pořadatele.

Dvojčata pand červených v Zoo Ostrava konečně začala objevovat výběh

11. říjen 2021

Poprvé v historii se v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava narodila dvojčata pandy červené. Přestože přišla mláďata na svět už koncem června, až nyní začínají opouštět porodní boudu a jsou k vidění ve výběhu. Není to nic neobvyklého, i mláďatům ve volné přírodě trvá zhruba tři měsíce, než opustí bezpečí rodné dutiny.

Vůbec poprvé v historii chovu pand červených v ostravské zoologické zahradě se narodila dvojčata.

Přestože přišla na svět už 27. června 2021, až nyní začínají opouštět porodní boudu a objevovat okolní svět. Nejedná se o nic nezvyklého. Zhruba tři měsíce po porodu zůstávají mláďata ukryta v budkách či dutinách, ven se odvažují jen velmi zřídka. To platí i u pand v přírodě. Trpěliví návštěvníci ostravské zoo tak mají konečně možnost mladé pandy pozorovat. Chovatelé zatím neví, jakého jsou dvojčata pohlaví. Do odchovu nijak nezasahují, aby matku při péči o potomky nerušili. I počtem mláďat si nebyli dlouhou dobu jisti. Teprve po dvou měsících od narození zahlédli dvě hlavičky, jak opatrně vykukují z boudy. První veterinární kontrola proběhne koncem října.

Pro matku (*2018) to byl druhý porod.

Poprvé rodila v loňském roce. Svou rodičovskou premiéru zvládla bez problémů – mládě (samečka) úspěšně odchovala – a i napodruhé si vede velmi dobře. Otcem mláďat je 12letý samec, který v Ostravě pobývá od roku 2010. Zoo Ostrava chová pandy od roku 2007. Během této doby se zde narodilo šest mláďat (včetně těch letošních), odchovat se podařila dvě. Kromě loňského samečka to bylo ještě mládě v roce 2015, také sameček. První odchovaný sameček byl koordinátorem chovu pand červených určen pro Zoo Halle, druhý do Tierparku Berlín. Chovatelé doufají, že se podaří zdárně odchovat i historicky první ostravská dvojčata. Vzhledem k tomu, že situace těchto asijských šelem není v jejich domovině nijak příznivá a početnost volně žijící populace stále klesá, může se chov v zoologických zahradách stát v budoucnu poslední možností, jak tento druh zachovat pro příští generace.

Do roku 2015 byla panda červená vedena v Červeném seznamu ohrožených druhů (The IUCN Red List of Threatened Species) v kategorii „zranitelný“ (Vulnerable). Po přehodnocení stavu ve volné přírodě ale výsledky výzkumu ukázaly, že se situace výrazně zhoršila. Panda červená tak byla přeřazena do kategorie „ohrožený“ (Endangered). Největší hrozbou je zejména stálý úbytek přirozeného prostředí zvířat v důsledku lidské činnosti.

***

Panda červená (Ailurus fulgens) je podle novějších studií jediným žijícím druhem z čeledi pandovití (Ailuridae), zatímco černobílá panda velká (Ailuropoda melanoleuca) je ve skutečnosti specializovaným druhem medvěda z čeledi medvědovití (Ursidae). Panda červená je tajemná a plachá noční šelma. Obývá lesy s bambusovým podrostem v Nepálu, Indii, Bhútánu, Myanmaru a jižní Číně. I když jde o šelmu, v jejím jídelníčku převažuje rostlinná potrava – hlavně bambusové listy a výhonky. Kromě toho se živí i různými plody, příp. vejci ptáků a drobnými živočichy. Počet pand červených se odhaduje maximálně na 10 000 jedinců. 

(sd, Zdroj: Zoo Ostrava)