Frýdek-Místek dvojnásobně zvýší cenu jednorázové jízdenky, lidé zaplatí 20 Kč.

Město Frýdek-Místek od prosince zdvojnásobí cenu jednorázové jízdenky v MHD. Důvodem jsou rostoucí náklady. Rozhodli o tom dnes radní. Novinářům to sdělila mluvčí radnice Jana Musálková Jeckelová. Takzvané MHD zdarma pro cestující, kteří městskou hromadnou dopravu využívají s časovou jízdenkou, ale zůstane.

Cenu jednorázové jízdenky město podle mluvčí zvyšuje po více než deseti letech.

"Jednorázové jízdenky v hodnotě deseti korun za jednu jízdu si ve Frýdku-Místku kupuje 20 procent všech cestujících. Jde o doplňkovou službu, kterou využívají nepravidelně návštěvníci města nebo obyvatelé, kteří nechtějí nebo nemohou využívat zvýhodněné časové jízdné," uvedla mluvčí. Od 12. prosince tak lidé, kteří budou chtít použít jednorázovou jízdenku, zaplatí 20 korun.

"Ke zdražení přistupujeme z důvodu zdražování pohonných hmot. Většina autobusů ve Frýdku-Místku jezdí na CNG, které nyní zdražilo o zhruba 300 procent. Mělo by to ročně přinést asi pět až sedm milionů v tržbách navíc. O tuto částku se sníží ztráta z provozu MHD, která činí každý rok přibližně 130 milionů korun. Nicméně stále pro každého zůstává možnost si pořídit tarif za korunu,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Leonard Varga (Piráti).

Právě takzvanou MHD zdarma využívá ve městě většina cestujících. Dotovaných časových jízdenek za jednu korunu se změny nedotknou.

"I nadále si každý vlastník karty ODIS může pořídit místní tarif za jednu korunu na jeden rok a jezdit po městě autobusem bez nutnosti kupovat jednorázové jízdné," uvedla mluvčí. Doplnila, že roční náklady na MHD ve Frýdku-Místku činí zhruba 137 milionů korun.

(sd, Zdroj: ČTK)