Město Ostrava ocenilo další tři osobnosti, mezi nimi i architekta Pleskota

Cenu města Ostravy spojenou s finanční odměnou 100.000 korun dnes získal významný český architekt a urbanista Josef Pleskot. Oceněna byla rovněž ředitelka ostravského klubu Fiducia Ilona Rozehnalová a za mimořádný přínos pro rozvoj města v oblasti technického vzdělání, vědy a výzkumu i podporu talentů také Lenka Mynářová.

Návrhy na ocenění dnes schválili městští zastupitelé. Obě ženy si cenu posléze převzaly z rukou primátora Tomáše Macury (ANO), Pleskotovi bude předána individuálně.

"Všechny tři osobnosti tvoří široké spektrum aktivit, ale bez výjimky všechny významným způsobem mění tvář tohoto města k lepšímu. Všichni jsou současně lidmi v produktivním věku a v plné síle, takže jistě mnohé dobré pro město ještě vykonají a mohou být pozitivní inspirací pro řadu dalších lidí kolem nás," uvedl Macura.

Architekt Pleskot vede vlastní architektonickou kancelář AP ateliér.

Za své realizace získal řadu ocenění a významně se podílel i na proměně krajské metropole. Podle jeho návrhů byla například revitalizována multifunkční aula Gong, vybudován Svět techniky, Bolt Tower, objekt Heligonky nebo Zemědělského muzea v Dolní oblasti Vítkovic (DOV). Nyní pracuje na projektu lávky přes řeku Ostravici, která příští rok propojí centrum města s DOV. Je rovněž autorem dosud neuskutečněné přístavby Galerie výtvarného umění pod názvem Bílý stín v centru města.

Ostravská patriotka Rozehnalová je ředitelkou Okrašlovacího spolku Za krásnou Ostravu a též antikvariátu a klubu Fiducia.

Angažuje se v rozvoji města, organizuje diskuze na aktuální témata a zapojuje instituce i jednotlivce do proměny města. Mynářová pak cenu získala mimo jiné za propojování talentů s odborníky i mentory. Mnohé talenty navíc sama finančně podporuje.

Město Ostrava uděluje významným osobnostem dva typy ocenění.

Od roku 1935 je udělováno čestné občanství města, což je nejvyšší vyznamenání. Dosud bylo takto oceněno 71 osobností, naposledy v roce 2017, tehdy ceny získali divadelní a filmový herec, moderátor a publicista Luděk Eliáš, který o necelý rok později zemřel, a také bojovník za svobodu a demokracii Věroslav Dušek, který zemřel v létě 2020. Cena města Ostravy je udělována od roku 1996. Dosud byla udělena ve 34 případech, kromě jednotlivců i kolektivům. Naposledy město loni in memoriam takto ocenilo zesnulého ředitele ostravské zoo Petra Čolase.

(sd, Zdroj: ČTK)