Hromada léků versus jedna vakcína. Léčba hospitalizovaných stojí statisíce

Cena za léčiva a podporu pacienta na standardním covidovém oddělení se může vyšplhat k sumě přes sto tisíc za jediný den. Většinu nemocných by přitom před hospitalizací ochránila vakcína za pár stovek.

Lékaři ve Všeobecné fakultní nemocnici se snaží covidovým pacientům pomoci celou várkou léčiv a podpůrných prostředků. V jediný den se částka vynaložená za tyto přípravky může přehoupnout přes sto tisíc pro jediného pacienta na standardním oddělení.

Zdravotníci navíc připouští, že je péče často ošetřovatelsky náročnější než dříve – varianta delta podle jejich zkušeností způsobuje těžší průběhy covidu, setkávají se také s mladšími ročníky než v předchozích vlnách.

Drtivá většina hospitalizovaných jsou neočkovaní lidé a jejich zdravotním komplikacím, ale i vysokým nákladům za léčbu, přitom mohla zabránit vakcína, která stojí přibližně 400 korun za dávku.

Docent Lukáš Zlatohlávek z III. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze ukazuje na hromádku krabiček a vyjmenovává, jakými prostředky nyní o životy pacientů zdravotníci bojují. „Máme tady například monoklonální protilátky casirivimab a imdevimab. Hodnota se pohybuje okolo 30 tisíc a podávají se jednorázově,“ popisuje lékař.

Každá z protilátek se váže na jiné místo S-proteinu koronaviru a tím zabraňuje jeho vstupu do buněk a dalšímu množení. V Česku se týdně podají až tisíce dávek nákladných monoklonálních protilátek a stát uvažuje o dalším nákupu.

Dalším prostředkem, který zdravotníci pacientům podávají, je remdesivir. Virostatikum, které právě ve VFN dostal loni na jaře první pacient v Česku. Krabička obsahuje jednu dávku látky, která vyjde přibližně na deset tisíc korun a k efektu je jich podle docenta nutno podat šest.

Tím to samozřejmě nekončí. Pacienti k nám často přicházejí dehydratovaní a dostávají infuze – fyziologický roztok, glukózu. To jsou už ty levnější položky. Kromě toho jsou často malnutriční, protože je covid doslova vysaje. Dáváme jim proto výživu, jako jsou nutridrinky,“ pokračuje lékař.

Klíčové jsou podle něj také kortikoidy – imunosupresiva, která pomáhají tlumit bouřlivou imunitní reakci těla na virus. „Jde o to, že pacienta většinou nezabijí samotný virus jako takový, ale spíš imunopatologické reakce, které v organismu spouští,“ vysvětluje docent Zlatohlávek.

Kromě imunosupresiv je třeba pacientům podávat také injekce proti srážení krve. Jde o častou komplikaci pacientů s covidem-19, která souvisí s cytokinovou bouří – mohutnou imunitní reakcí, při níž se do krve rychle uvolní příliš velké množství cytokinů – proteinů, které se podílí na imunitní odpovědi.

Pacienti ale obvykle dostávají i symptomatickou terapii, která tlumí běžně známé příznaky covidu. Léky proti bolesti, horečce, kašli či naopak podporující vykašlávání.

Kromě toho je samozřejmě klíčový kyslík. Přivádíme ho do nosu a když to nestačí, nasadíme pacientovi celou masku. Pokud ani to není dostatečné, využíváme oxygenátor,“ vyjmenovává lékař a ukazuje na stojan s přístrojem. Výhodou vysokoproudového oxygenátoru je, že pacient s těžkými dýchacími potížemi nemusí být před připojením uspán. Může se tak oddálit nebo úplně odvrátit jeho připojení na plicní ventilátor.

Někteří pacienti jsou z toho všeho samozřejmě zmatení, mají bolesti, potí se, dusí se a všechny ty hadičky je znervózňují, takže si je strhávají. Potom jim musíme podat i léky na zklidnění, aby si už nic nesundavali,“ říká lékař.

Celá kupa léků se podle něj může v jediný den vyšplhat až přes 100 tisíc pro jediného pacienta.

Myslím, že je to minimálně těch sto tisíc korun na jeden den. Ale třeba některé léky jsou jednorázové, jiné se podávají řadu dnů po sobě, takže se to rozpočítá. Vstupně to ale může být až zmíněných 100 tisíc, potom už je to spíše ta levnější symptomatická léčba,“ uvádí Lukáš Zlatohlávek. Dodává však, že naopak při dalším zhoršení stavu pacienta s nutností připojení na oxygenátor se přidává další lék, baricitimib, který vyjde přibližně na 25 tisíc korun.

Péče o covidové pacienty je nicméně pro celý chod oddělení a personál náročnější. K pacientům zdravotníci přistupují několikrát za den, pokaždé je třeba obléknout a svléknout ochranný oděv. Cena takového jednorázového obleku a pomůcek pro jednoho člověka je přibližně 400 až 600 korun.

(Zdroj: Seznam)