Novým starostou Moravské Ostravy a Přívozu je Petr Veselka (ANO)

Novým starostou centrálního městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz dnes obvodní zastupitelé zvolili dosavadního radního Petra Veselku (ANO). Ve funkci vystřídá starostku Zuzanu Ožanovou (ANO), která rezignovala poté, co byla opětovně zvolena poslankyní. Veselkovo zvolení starostou podpořilo 18 z 31 přítomných zastupitelů. Ožanová následně Veselku vystřídala ve funkci radního.

Opozice, kterou představují zástupci v komunálních volbách vítězného hnutí Ostravak a dále KSČM a SPD, dlouhodobě kritizovala souběh funkcí Ožanové.

Starostka byla zároveň i poslankyní. V září přislíbila, že pokud svůj mandát poslankyně obhájí, nebude dál funkce kumulovat.

Bezprostředně po volbách proto opozice nechala svolat mimořádné zasedání zastupitelstva a požadovala přislíbenou rezignaci starostky. Opozici se však odchod Ožanové z čela obvodu na mimořádném zasedání prosadit nepodařilo. Zastupitelé totiž kvůli převaze koaličních hlasů (ANO, ODS a Piráti) neschválili ani program zasedání, a o samotné rezignaci se tak minulý měsíc přímo ani nejednalo.

Ožanová v říjnu opakovaně uvedla, že je připravena rezignovat, ale nenechá si od opozice diktovat, kdy tak má učinit.

Chtěla s rezignací počkat, až složí slib poslance a bude známo, jak se Nejvyšší správní soud vypořádá se stížnostmi k volbám. Na dnešek svolala další mimořádné zastupitelstvo. Na svou funkci Ožanová nakonec rezignovala k 9. listopadu. Opoziční hnutí Ostravak na dnešním zasedání navrhlo na starostku Petru Bernfeldovou, která tuto funkci vykonávala již v minulosti. Návrh na její zvolení ale nezískal dostatečnou podporu.

Osmapadesátiletý Veselka je členem hnutí ANO od roku 2013. V profesním životě se věnoval lesnictví. Působil také jako asistent poslankyně Ožanové, částečně v této práci bude pokračovat i po svém zvolení starostou. Veselka uvedl, že chce navázat na práci Ožanové a poukázal na to, že starostou nebude ani celý rok. V roce 2022 jsou komunální volby. "Takže nečekejte ode mě žádné revoluce, nečekejte žádné změny, chci navázat na dobrou práci koalice," uvedl.

(sd, zdroj: ČTK)