Krematorium Ostrava se obává, že jeho kapacita znovu nemusí stačit

Krematorium Ostrava má navzdory zhoršování epidemie koronaviru a rostoucímu počtu úmrtí kvůli covidu-19 zatím dostatečnou kapacitou. Pokud se ovšem situace bude dále zhoršovat, obává se vedení krematoria, že by se mohla opakovat situace z počátku roku, a těla ke zpopelnění by musela být převážena i do jiných institucí. Pomoci by mohlo dokončení stavby čtvrté pece, která se nyní buduje, zjistila ČTK.

Podle ředitele ostravského krematoria Ivo Furmančíka se počty kremací zvyšují s každým měsícem. “Čísla pochopitelně rostou, zejména potom v posledních čtrnácti dnech. Nějaké kapacity zatím máme, ale pokud bude tato situace pokračovat, což se evidentně dá předpokládat, tak se můžeme dostat do stavu podobného tomu v lednu a prosinci loňského roku,” uvedl Furmančík.

Pomoci má čtvrtá pec, na jejíž stavbě se intenzivně pracuje.

V tuto chvíli se dělají stavební práce. Celkové zprovoznění pece, pokud vezmu v potaz to, že všechno probíhá podle plánu, by nemělo být dříve než koncem ledna. Tedy 13 měsíců od rozhodnutí o výstavbě,” uvedl ostravský primátor Tomáš Macura (ANO). Podle Furmančíka by krematorium potřebovalo čtvrtou pec alespoň o dva měsíce dříve. “Nedovedu odhadnout kdy nastane situace, že budeme nuceni zajišťovat převozy. Pec bychom samozřejmě potřebovali dříve, aby taková případná situace nenastala. To ale bohužel není možné,” doplnil Furmančík.

Ředitel krematoria vidí problém v tom, že ostravské krematorium je jediné v kraji.

Fungujeme jako městská firma. Patříme městu Ostrava, ale sloužíme celému kraji a jsme jediné krematorium v Moravskoslezském kraji. Kdybychom sloužili jenom městskému regionu Ostrava, tak nemáme žádné problémy,” řekl Furmančík.

V současnosti ostravské krematorium eviduje 960 až 1050 zpopelnění za měsíc, což je běžný průměr. Nejvíce kremací je v zimním období, nejméně potom během léta. Za rok se tak v krematoriu zpopelní okolo 12.000 zesnulých.

Začátkem ledna letošního roku muselo ostravské krematorium z důvodu vytíženosti převést desítky těl do jihomoravských Hustopečí. Průměr kremací byl tehdy o 60 procent vyšší než za běžného stavu. Kvůli skladování zvýšeného počtu těl zesnulých přistavělo vedení krematoria už na podzim minulého roku dodatečné chladící zařízení.

(sd, Zdroj: ČTK)