Centrum Ostravy bude po letech opět zdobit živý vánoční strom

Centrální Masarykovo náměstí v Ostravě bude po letech během Vánoc znovu zdobit živý vánoční strom. Jedenáctimetrový smrk ztepilý z Jestřábí v Beskydech včera dopoledne přivezli do krajské metropole.

ČTK to řekla manažerka projektu Ostravské Vánoce 2021 Pavlína Merendová. Kvůli zhoršené epidemické situaci se nakonec strom o víkendu rozsvítí bez doprovodného kulturního programu.

Kácení, převoz a následnou instalaci stromu na Masarykově náměstí zajistila městská společnost Ostravské městské lesy a zeleň. Strom přicestoval do centra Ostravy na speciálním návěsu. Podle vedoucího střediska údržby zeleně Ostravských městských lesů a zeleně Martina Matiho je přeprava takto velkých stromů náročná, protože se nesmí nejen poškodit samotný strom, ale nesmí být ohrožena ani doprava na trase.

"Během přepravy je strom svázaný a položený mezi klanice na speciálních úvazcích, aby se nepolámaly větve či nepoškodil kmen," uvedl Mati. Na soupravu strom naložil jeřáb s hydraulickou rukou. Větve smrku pracovníci přivázali, aby se nepoškodily a neohrožovaly ostatní řidiče. Během jízdy převozní vozidlo kvůli bezpečnosti doprovázely rovněž automobily s majáky. "Smrk ztepilý nám lesy pro Ostravské Vánoce nabídly proto, že by stejně musel být z důvodu ohrožení kůrovcem skácen k zemi," uvedl Jan Šumbera, jednatel městské společnosti Černá louka, která má organizaci vánočního programu na starosti.

Dovezený strom nyní čeká zdobení novou výzdobou, která využívá prvky vizuální podoby letošních Ostravských Vánoc. Za příznivého počasí se začne zdobit v úterý.

"Vzhledem ke stále se zhoršující epidemické situaci se strom letos rozsvítí bez kulturního programu. Stane se tak o prvním adventním víkendu 26. až 28. listopadu," uvedla Merendová. Dodala, že navzdory tomu, že se strom rozsvítí bez programu na hlavní scéně, mohou se návštěvníci vánočních trhů těšit alespoň na některé další atrakce.

V provozu bude od prvního adventního víkendu ledové kluziště i ruské kolo a otevřené by měly být také prodejní stánky.

Po skončení Ostravských Vánoc bude strom zpracován na štěpku, která poslouží při výsadbě dalších stromů. Mimo to se počítá i s náhradní výsadbou za pokácený strom. "Jako náhradu za tento smrk vysadíme na pozemcích, které spravujeme, desítky sazenic lesních dřevin ... V tomto případě půjde pravděpodobně o buky lesní," doplnil Mati.

Umělý vánoční strom byl na Masarykově náměstí poprvé v roce 2016, a to kvůli větší bezpečnosti návštěvníků trhů.

(sd, Zdroj: ČTK)