Ostravské Vánoce se uskuteční s upraveným programem

Kvůli špatné epidemické situaci organizátoři Ostravských Vánoc upraví původně připravený program. Strom na Masarykově náměstí nebude slavnostně rozsvícen a zrušen bude i chystaný kulturní program na hlavní scéně. Nahradí ho menší doprovodné akce v ulicích města. Novinářům to dnes řekli zástupci města a organizátora projektu, který začne v pátek a potrvá až do 2. ledna.

"Jsme si aktuální epidemické situace velmi vědomi, zároveň si ale jsme vědomi toho, že všichni potřebujeme zachovat vánoční atmosféru a potřebujeme mít možnost se odreagovat a prožít vánoční svátky v klidu a v pohodě. Takže jsme hledali řešení, jak vánoční trhy a oslavy zrealizovat, ale zároveň situaci nějak nezhoršovat," uvedla náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová (ANO). Strom na Masarykově náměstí, který po několika letech není umělý, se rozsvítí během víkendu, ale bez doprovodného programu. Akce totiž tradičně lákala tisíce lidí. Jedenáctimetrový smrk bude ozdoben osvětlením s prvky nové vizuální podoby Ostravských Vánoc.

Program Ostravských Vánoc se bude odehrávat na několika místech.

Hlavním dějištěm bude centrální náměstí, kde budou trhy. Ve 40 stáncích lidé budou moci nakoupit punč, občerstvení nebo drobné dárky. V místě je už instalováno i vyhlídkové ruské kolo. Sousední Jiráskovo náměstí tradičně oživí Dětská scéna. Kromě živých zvířat tam budou herní prvky pro děti či stan, kde se budou konat workshopy.

Lidé nepřijdou ani o oblíbené kluziště pod širým nebem, které se z centrálního náměstí letos poprvé přesunulo na nedaleké náměstí Dr. Edvarda Beneše a letos je navíc rozšířeno i o ledové chodníčky. Na Uměleckou scénu se pak proměnilo Prokešovo náměstí před budovou Nové radnice. Dominuje mu velkorozměrná umělecká instalace podle návrhu výtvarnice a sochařky Eriky Bornové. Dílo nahradí část původní výzdoby, kterou býval umělý vánoční strom. Instalace nazvaná Velký dar - úhel pohledu měří na délku i šířku 11 metrů a na výšku zhruba deset metrů a na několik týdnů zcela ukryla sochu Ikara, která zdobí náměstí. Dílo tvoří vánoční dárek, sáňky a vánoční ozdoba, což jsou podle autorky předměty, které na Vánoce spojují všechny generace. "Instalace by měla diváky vrátit zpátky do dětství, kdy se nám zdálo vše obrovské," uvedla Bornová.

Rada města na svém úterním zasedání doporučila rovněž všem městským obvodů a městským společnostem, aby omezily konání kulturních a společenských aktivit v rámci vánočních oslav a trhů. Zároveň vyzvala návštěvníky, aby dodržovali protiepidemická opatření.

(sd, Zdroj: ČTK)