Fakultní nemocnice Ostrava zastavila plánované operace

Kvůli vysokému počtu covid pozitivních pacientů a nemocnosti personálu musela Fakultní nemocnice Ostrava pozastavit odložitelné operace. Pacienty, kterých se odložení termínu operace týká, nyní oslovují zdravotníci. Novináře o tom dnes informovala mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

"Operativu jsme utlumovali postupně. Teď musíme uzavřít další JIP, tentokrát metabolickou, a tato lůžka uvolnit pro covid pozitivní pacienty, kteří denně přibývají,“ uvedl po jednání krizového štábu ředitel nemocnice Jiří Havrlant. Připomněl, že péče o pacienta vyžadujícího intenzivní péči, znamená i výrazně vyšší počet zdravotnického personálu. "Ten začíná fakultní nemocnici chybět. Momentálně z důvodu nemoci nebo péče o dítě chybí 210 zdravotníků, převážně v sesterských profesích," uvedla Petlachová.

Náměstek ředitele pro léčebnou péči Radim Brát poukázal na to, že i za současné situace musí nemocnice dělat velké množství akutních výkonů.

"Jejich počet se nesnížil. Jedná se například o úrazy, dopravní nehody nebo jiné náhlé případy. Rád bych ale naše pacienty ujistil, že operace, jejichž odklad by znamenal ohrožení jejich zdravotního stavu, budeme provádět i nadále. Jedná se zejména o onkologické diagnózy a dětské pacienty," podotkl Brát.

V Moravskoslezském kraji v pondělí přibylo 2271 nově nakažených koronavirem, je to o 391 pozitivních více, než tomu bylo před týdnem. V regionu je nyní koronavirem nakaženo zhruba 35.500 lidí.

Sedmidenní incidence znovu vzrostla, když na 100.000 obyvatel za posledních sedm dní připadá 1443 nakažených. Je to čtvrtá nejvyšší hodnota v zemi. Počet zemřelých vzrostl na 4036. V nemocnicích je necelá tisícovka nakažených. Od počátku pandemie se v kraji, kde žije 1,2 milionu obyvatel, nakazilo více než 246.000 lidí.

(sd, zdroj: ČTK)