Voda v Ostravě zdraží o 3,80 Kč na 88,46 Kč za metr krychlový

Cena vody v Ostravě stoupne od ledna o 3,80 Kč na 88,46 Kč za metr krychlový. Zdražení představuje 4,5 procenta. Průměrný uživatel zaplatí o 10,74 Kč měsíčně víc. ČTK to dnes oznámila mluvčí společnosti Ostravské vodárny a kanalizace (OVAK) Radka Vanková.

"Současná ekonomika se vyznačuje, mimo jiné, růstem nákladů, z nich většinu nemůžeme nijak ovlivnit. Jde především o energie, materiál a nakoupenou vodu. Proto musíme tato fakta promítnout v nezbytné míře i do ceny vody pro spotřebitele. Odpovídá to ekonomické realitě doby, ve které žijeme. I přes to zůstává cena voda v Ostravě jako jedna z nejnižších ve všech krajských městech," uvedl statutární ředitel OVAK Petr Konečný.

Cenu vody podle něj ovlivňují také náklady na mzdy a nájemné infrastruktury, které společnost OVAK platí městu Ostrava. Ostrava z toho platí opravy, obnovu, modernizaci a další rozvoj vodohospodářské infrastruktury.

Průměrná cena vodného a stočného v ČR letos činí přibližně 93 korun za metr krychlový. Od ledna ale zřejmě stoupne.

Na zlepšení stavu vodohospodářské infrastruktury vynaloží OVAK příští rok minimálně 428 milionů Kč. "Z toho 311 milionů Kč bude uhrazeno prostřednictvím nájmu, zbylá část formou oprav financovaných společností OVAK. Kromě již zmíněného nájemného a oprav zajišťovaných dodavatelským způsobem provádí společnost OVAK také údržbu a další opravy vodohospodářské infrastruktury vlastními zaměstnanci," uvedl Konečný.

OVAK dodávají vodu přibližně 300.000 obyvatel Ostravy a okolí.

V loňském roce firma vytvořila čistý zisk 85,2 milionu korun, o 3,8 milionu korun (4,3 procenta) nižší než v roce 2019. Tržby firmě vzrostly o 7,7 milionu (0,7 procenta) na 1,16 miliardy korun. Nadpolovičním vlastníkem OVAK je francouzská společnost Suez Environnement. Druhým největším akcionářem je město Ostrava, kterému patří 40,60 procenta. Podnik má téměř 400 zaměstnanců.

(sd, Zdroj: ČTK)