Moravskoslezský krizový štáb a ředitelé nemocnic žádají o pomoc praktiky

Krizový štáb Moravskoslezského kraje a ředitelé regionálních nemocnic dnes vyzvali praktické lékaře ke kolegiálnímu přístupu a pomoci s očkováním. Poukazují na to, že zdravotníci v nemocnicích jsou vyčerpaní.

Nejnižší proočkovanost v zemi

Zároveň znovu apelovali na obyvatele, aby se nechali očkovat. Region patří mezi kraje s nejnižší proočkovaností v zemi. Podle aktuálních statistik je nyní intenzivní péče v nemocnicích z více než 67 procent poskytována právě neočkovaným pacientům. Vyplývá to z výzvy, kterou novinářům poskytla mluvčí kraje Nikola Birklenová.

Počet pacientů na JIP narůstá

Výzva poukazuje na to, že nákaza sice v regionu zpomaluje, ale v nemocnicích neustále narůstá počet pacientů, kteří vyžadují intenzivní péči. "Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje každý den přepraví do nemocnic okolo 90 nových pacientů s covidem. Aktuálně máme na ARO a jednotkách intenzivní péče 121 hospitalizovaných, z nich více než dvě třetiny jsou právě neočkovaní lidé. Do nemocnic se dostávají také mladší neočkované ročníky, které se zpočátku snaží covid-19 přečkat doma, ale eskalace onemocnění je ve vážném stavu dožene na intenzivní lůžko v nemocnici. A ani jim i přes tuto péči a nejmodernější léčbu bohužel mnohdy není pomoci a zbytečně umírají," uvádí se ve výzvě.

V kraji se zatím neobjevila nová koronavirová varianta omikron

Bude však jen otázkou času, kdy se tato nakažlivá varianta začne šířit i v regionu. "Zkušenosti z blízkého zahraničí ukazují, že omikron se šíří fenomenální rychlostí, jakou jsme dosud neviděli. Ve Velké Británii potvrdili už první úmrtí na tuto variantu. I my se obáváme toho, co omikron udělá s počty nakažených, s našimi nemocnicemi a dalšími ukazateli," uvedli autoři, kteří se zároveň s žádostí o pomoc obrátili na praktické lékaře.

Poukázali na to, že všechny nemocnice v kraji jsou přetížené, zdravotníci jsou vyčerpaní a musí pracovat ve velmi vypjaté atmosféře. "Jistě i praktičtí lékaři jsou přepracovaní, touží a zaslouží si odpočinout. Bez jejich pomoci však situaci zvládneme těžko. Aktuálně je u 379 pracovišť praktických lékařů v Moravskoslezském kraji k očkování registrováno okolo 14.500 pacientů. Z toho zbývá očkovat ještě 13.000 lidí. Proto prosíme praktické lékaře, i přes všechny těžkosti, které kvůli tomu musíte překonat, pomozte s očkováním, pokud možno neomezujte před Vánocemi provoz svých ordinací a pokračujte v poskytování primární péče i o svátcích," vyzvali signatáři.

V Moravskoslezském kraji v úterý přibylo 1770 nakažených koronavirem. Od počátku pandemie bylo v kraji s 1,2 milionu obyvatel zaznamenáno 271.926 případů nákazy. V souvislosti s koronavirem v kraji dosud zemřelo 4352 lidí. V regionu zdravotníci podali necelých 1,5 milionu dávek vakcíny, dvě dávky očkování má 52 procent obyvatel.

(sd, Zdroj: Moravskoslezský kraj)