Experimentální "rychlé zásahy" vznikají v Ostravě

Možná jste si všimli, že se něco děje na některých místech ostravské ulice 28. října či v okolí ulice Opavská v Porubě. Městský ateliér prostorového plánování a architektury zde inicioval jejich kultivaci pomocí tzv. rychlých zásahů. Jedná se o úpravy, které nevyžadují stavební povolení, a proto jsou realizovatelné v relativně krátkém čase. Jejich trvání je dočasné, mají za cíl pozvednout pobytovou i uživatelskou kvalitu daného místa a zároveň ověřit, zda by obdobná trvalá řešení přinesla požadovaný výsledek. Příkladem je zvětšení prostoru pro chodce, barevná grafika, výsadba stromů či umělecké prvky. Přípravy začaly na jaře a nyní je většina realizací hotová.

V centru Ostravy se například prostor pro chodce procházející kolem Kampusu Palace rozšířil o část vozovky a celou plochu nyní zvýrazňují barevné prvky v podobě oranžových puntíků. Přibyly také netradiční, z recyklovaného materiálu vyrobené květináče s mladými stromky, mezi něž mohou blízké provozovny umístit drobné posezení.

Konstrukce přestupního terminálu na Náměstí Republiky dostala nový barevný nátěr a brzy ji zvýrazní i nové osvětlení. V Mariánských Horách a Hulvákách se v místě bývalého přestupního uzlu Sokola Tůmy objevily růžové židle v nadživotní velikosti. Puntíky zde mají bílou barvu a stejně jako u Kampusu Palace sjednocují stávající chodník s částí vozovky, která nově slouží chodcům. Úpravami prošel i parčík u zastávky Vozovna v Porubě, kde byly vysazeny stromy a opraven chodník. Ten na jaře ještě ozvláštní grafika, která bude sama uměleckým dílem.

Zmíněná místa vybrali urbanisté z Městský ateliér prostorového plánování a architektury (MAPPA) společně se zástupci města a městských obvodů k proměně pomocí tzv. rychlých nestavebních zásahů. Zanedbaná prostranství díky nim dostávají nové funkce, stávají se přehlednějšími, prostupnějšími nebo bezpečnějšími. Nový mobiliář nebo použití barevných prvků může zase místo oživit a přitáhnout k němu pozornost. Pokud úprava přinese kýžený výsledek a bude vyhovovat lidem i provozu, potvrdí se tím zároveň, že má smysl do daného místa směřovat další investice a případně realizovat změny trvalé.

„Ulice 28. října a Opavská tvoří společně významnou tepnu, která spojuje dva ze tří největších ostravských městských celků – Centrum a Porubu. Zaslouží si být plnohodnotnou městskou třídou, která poskytuje adekvátní prostor pro všechny druhy dopravy a příjemné prostředí pro pohyb i pobyt lidí. Její celkovou transformací se bude zabývat Koncepce městské třídy, kterou nyní připravujeme. Změny, které koncepce navrhne, budou postupné a budou se realizovat v horizontu let až desítek let. Z tohto důvodu jsme již nyní chtěli přinést drobný impuls v podobě rychlé proměny několika vybraných míst,“ řekl ředitel MAPPA, městský architekt Ondřej Vysloužil.

„Úpravy mohou nyní působit provokativně, až kontroverzně. Jejich účinek však budeme moci hodnotit až na jaře, kdy budou lidé trávit více času venku. Tam, kde se dosud pouze procházelo, jsme vytvořili prostor pro zastavení, nebo posezení a uvidíme, zda se lidé rozhodnou jej využít. Někdy se hodí vyzkoušet, jak věci budou fungovat a nečekat na náročné stavební změny,“ doplnila architektka MAPPA Zuzana Paclová.

Inspiraci pro zlepšení fungování veřejných prostranství pomocí rychlých nestavebních zásahů čerpal ateliér MAPPA v zahraničí i některých českých městech. V Ostravě se jedná o novinku. Realizace proto nebyla jednoduchá, často se také odhalily hlubší problémy vytipovaných lokalit. Z různých důvodů se tak muselo upustit od přeměny dvou míst z původně šesti plánovaných. V rámci celého projektu byla klíčová spolupráce s různými aktéry v území. Kromě zástupců městských obvodů ateliér MAPPA oslovil a přizval k jednacímu stolu také zástupce Dopravního inspektorátu PČR, technických služeb, Dopravního podniku Ostrava, Ostravských komunikací, ČEZ a dalších organizací a konzultoval s nimi plánované úpravy.

„V prostředí Ostravy se experimentální projekt „Rychlých zásahů“ blíží k úspěšnému konci, který je ale fakticky začátkem, začátkem života jinak mrtvého veřejného prostoru. Některé z radikálnějších zásahů vytrhují kolemjdoucí ze zažitého stereotypu. Místa, která se naučili přehlížet a jen jimi rychle projít, ukazují v novém světle. Nabízejí nové funkce a otevírají možnosti, jak je znova objevovat a trávit zde čas. Místa opomíjená se stávají středem pozornosti a nutí k úvahám, jak by mohla vypadat, kdyby se zde odehrála zásadnější změna,“ uvedla náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová.

Popis úprav jednotlivých lokalit najdete na webu MAPPA .

(hav, MAPPA, foto: mappaostrava.cz)