Revitalizace opavského Stříbrného jezera by měla skončit do konce příštího roku

Revitalizace rekreační zóny v okolí opavského Stříbrného jezera by měla skončit do konce příštího roku. Práce za víc než 140 milionů korun nabraly zpoždění. Vybudovat se totiž oproti původnímu projektu musel 160 metrů dlouhý odvodňovací kanál, který má zabránit nepřiměřenému zvedání hladiny. Voda začala stoupat poté, co se pravděpodobně zbortila některá z podzemních štol, která sloužila jako přirozený přítok a odtok vody z jezera. ČTK to dnes řekl mluvčí města Roman Konečný.

"Revitalizace okolí Stříbrného jezera začíná dostávat konkrétní obrysy. Stavební dělníci pracují nejen na novém odvodňovacím kanále, který má vyřešit problém s rostoucí hladinou jezera, ale i na terénních a krajinářských úpravách," uvedl mluvčí.

Výrazně podle něj postoupila i stavba u jižní pláže, kde vzniká nový vodní svět pro děti s brouzdalištěm a dalšími atrakcemi. Pracuje se i na nové lávce přes řeku Opavu, která propojí jezero s Městskými sady. "Staví se nové chodníky a přístupové cesty a vysazuje se zeleň. Hotova by měla být kanalizace, vodovod či přístupové cesty přímo k jezeru," sdělil Konečný.

Od propojení sadů a Stříbrného jezera novou lávkou si radnice hodně slibuje. "Zlepší se dostupnost této lokality zejména pro pěší a pro cyklisty, kteří mohou bezpečně využít nového mostu či podchodu pod frekventovanou silnicí,“ řekl primátor Tomáš Navrátil (ANO).

V této části Opavy se od poloviny 19. století hlubinným způsobem těžil sádrovec. Kámen se doloval v místě dnešního jezera i v širším okolí, například pod Městskými sady. Rozsah štol dnes není známý, v minulosti je nikdo nezakresloval do map. Později se přešlo k povrchovému dobývání, které skončilo začátkem 60. let minulého století. Zrušený důl pak zatopila voda a vzniklo jezero o ploše zhruba 6,6 hektaru.

Stavební práce v této lokalitě začaly loni. Právě vzestup hladiny o 1,5 metru je výrazně zkomplikoval. Představitelé radnice původně předpokládaly dokončení prací do příští letní sezony. "Nutností výstavby odvodňovacího kanálu se práce posunuly, hotovo by mělo být dokonce příštího roku," uvedl Konečný.

Investorem akce téměř za 142 milionů korun je stát. Kromě zpevnění břehů a dalších terénních a krajinářských úprav projekt zahrnuje i vybudování potřebných rozvodů, chodníku, cyklostezky a podchodu pod silnicí či novou lávku přes řeku Opavu. Plánují se i nová WC a šatny.

(sd, Zdroj: ČTK)