Hasiči zachránili v Bašce salašnického psa z ledového bazénku

Nedobrovolnou koupel v sousedovic ledovém bazénku absolvoval bernský salašnický pes, který se chtěl snad jen proběhnout svátečním večerem Božího hodu vánočního (v sobotu 25.12.2021) po obci Baška (okres Frýdek-Místek), a vyběhat tak laskominy, které o svátcích dostával.

Zhruba už po 20 minutách jej z mrazivého vězení zachránili profesionální hasiči (HZS MSK) z Frýdku-Místku, posléze přijeli na pomoc i dobrovolní hasiči z Bašky.

Pes v nejlepších zvířecích letech utekl kolem sobotní 21. hodiny od „svého“ rodinného domu k sousedům naproti přes ulici, kde se propadl na zahradě do bazénu s tenkou vrstvou ledu, který se pod ním samozřejmě pěkně probořil. Marně se pokoušel dostat zpět nahoru přes hradbu kluzkých namrzlých stěn.

Hasiči ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) z nedalekého Frýdku-Místku měli připraveno několik variant záchrany – hadici k zachycení zmrzlého pejska, smyčku s karabinou, byli připraveni i sami skočit do vody. Nakonec jim stačily silné paže, salašnický pes, čekající u bazénového žebříku, se nechal velmi ochotně zachránit.

Hasiči ho pak přikryli dekou, ať mu není zima, a snažili se ho podržet poblíž, protože měl i přes konejšivá slova zachránců snahu utéci, jen co trochu pookřál. „Nenechal se chytit ani do odchytové smyčky kolegů z Bašky, takže jsme ho drželi na místě jen vřelým slovem,“ poznamenal velitel zásahu.

Pes se domáhal vniknout na dvorek správného domu, jenže vrátka byla zavřená a majitelé nebyli doma. Ale ihned byli zavoláni a do deseti minut si psa odváděla majitelka – pomocí smyčky s karabinkou, vypůjčené od hasičů.

 (mabys, zdroj: HZS Moravskoslezského kraje)