Závod svého synovce už příští rok neuvidí... Karel Loprais zemřel

Ve věku 72 let zemřel závodník Karel Loprais, šestinásobný vítěz rallye Paříž–Dakar v kategorií kamionů. Celý život byl spjat se značkou Tatra.

Legendární jezdec závodních kamionů Tatra startoval devatenáctkrát na Rallye Dakar. Šestkrát jí Karel Loprais dokázal vyhrát a stal se jedním z nejslavnějších osobností této soutěže. Po jeho boku vyrostl synovec Aleš Loprais, který se v Saúdské Arábii chystá na aktuální ročník.

Karel Loprais byl dlouholetým zaměstnancem kopřivnické automobilky Tatra, do které nastoupil v roce 1967. Ve firmě působil později jako zkušební řidič a to byl i jeden z důvodů, proč byl vybrán do posádky na rallye Paříž–Dakar, kde Tatra poprvé startovala v roce 1986. Už o dva roky později celou rallye v kategorii kamionů vyhrál, celkem si dojel pro šest vítězství (1988, 1994–1995, 1998–1999 a 2001).

Pro své úspěchy si mezi svými kolegy a novináři vysloužil přezdívku Monsieur Dakar (Pan Dakar).

Vždy, když procházel bivakem nebo byl na večeři, tak se u něj na Rallye Dakar zastavovalo spoustu závodníků. Někteří se s ním chtěli fotit, hodně lidí si s ním chtělo promluvit a být v jeho blízkosti,“ vzpomíná jeden z jeho přátel. „I když toho moc nenamluvil, nikdy nezkazil žádnou legraci a to, co řekl, bylo vždy trefou do černého.“

Naposledy se na Dakaru představil v roce 2006, kdy rallye nedokončil.

(sd, Foto: Tým Tatra)