Prvním dítětem letošního roku je v Městské nemocnici Ostrava Kryštof

V porodnici Městské nemocnice Ostrava se první dítě letošního roku narodilo 1. ledna v 9.49 hodin. Kryštof Fasora měl 2860 gramů a 48 centimetrů. Jeho maminka Klára se živí jako chemik – operátor a s partnerem Edou žije v obvodu Ostrava-Dubina.

Klára Felgenträgerová, maminka chlapečka uvádí: "Porodnici v Městské nemocnici Ostrava mi doporučila má sestra, která už tady dvakrát rodila. Musím říct, že jsem naprosto spokojená. Jak na porodním sále, tak i tady na lůžkovém oddělení se ke mně chovají všichni úplně skvěle. Pokud Kryštofovi pořídíme sourozence, určitě se sem do porodnice vrátím. S partnerem Edou jsme měli dohodu, zachováme první písmena našich jmen, kluk bude od K podle mě, holčička měla být Ema."

Maminka Klára pro sebe a malého Kryštofa převzala dárky od ředitele nemocnice Petra Uhliga, náměstka primátora pro zdravotnictví Zbyňka Pražáka a primáře oddělení Marka Ožany. Kromě krásných květin, to byla dětská kosmetika nebo plyšová hračka pro novorozeného Kryštofa.

Podle Andrey Vojkovské, mluvčí MNO se v loňském roce se ve zdejší porodnici narodilo 1323 miminek – 658 chlapečků a 665 holčiček. Matějové, Tobiášové nebo Emy stále vedou žebříček oblíbených jmen, ale některá miminka dostala i jména méně obvyklá, jako třeba Lotka."

Marek Ožana, primář porodnice MNO: "Většina porodnic se snaží nabídnout domácí prostředí, atmosféru klidu, pohody a jistoty se zázemím nemocniční vybavenosti. Je pro nás důležité a snažíme se podporovat přirozené porody. Maximálně podporujeme bonding a první přisátí již na porodním sále. I maminky po císařském řezu u nás mohou společně s novorozencem a tatínkem trávit první hodiny společně a to bez ohledu na to, zda mají zaplacený nadstandard. S nastávajícími maminkami komunikujeme o jejich porodních plánech a přáních a respektujeme je, spolupracujeme s dulami i soukromými porodními asistentkami. Naše porodní asistentky si fyziologické porody vedou samostatně, podle přání rodičky a souhlasu lékaře."

Porodnice MNO neustále vylepšuje vybavení tří porodních pokojů novými relaxačními pomůckami. Jeden porodní pokoj má relaxační a porodní vanu a maminky od loňského roku mohou porodit i do vody.

Marek Ožana, primář porodnice MNO: "Jsme rádi, že vedení nemocnice podporuje naše plány a vize. Proto se dnes můžeme pochlubit nejen deseti nadstandardními a rodinnými pokoji, ale i standardními pokoji na stanici šestinedělí, které zajišťují maminkám i bez příplatku jistou dávku soukromí. Pokoje ve většině případů obsazujeme maximálně po dvou maminkách a každý pokoj má k dispozici samostatné sociální zařízení. Spolu s naším neonatologickým oddělením patříme k síti intermediárních center zajišťujících péči o těhotné ženy, rodičky, novorozence a předčasně narozené děti od 31. týdne těhotenství."

Za rok 2020 se v porodnici Městské nemocnice Ostrava narodilo 1334 dětí v rámci 1319 porodů. Z toho 698 chlapečků a 636 děvčátek. Dvojčat bylo 15.

(sd, Foto: Městská nemocnice Ostrava)