Ostrava vydala interaktivní mapu nejen pro handicapované, je v ní přes 1400 objektů

Ostrava vydala unikátní mapu přístupnosti nejen pro handicapované. Je v ní více jak 1400 objektů z oblastí úřadů, vzdělávaní, zdravotnictví, služeb, kultury, gastronomie, zastávek městské hromadné dopravy. Využívat ji mohou hlavně osoby odkázané na invalidní vozík. Poslouží také seniorům se zhoršenou mobilitou či rodičům s kočárky.

Handicapovaní, ale nejen oni, mohou v mapě zjistit, zda daný objekt je pro ně samostatně přístupný, potřebují doprovod či se jedná o objekt zcela nepřístupný. Přístupnost je hodnocena z mnoha aspektů a rozděluje objekty na přístupné (zelená barva), částečně přístupné (oranžová barva) a obtížně přístupné nebo nepřístupné (červená barva).

Zuzana Bajgarová, náměstkyně primátora, vydání mapy komentovala: "Bezbariérovost je nezbytnou podmínkou rovných příležitostí a svobody pohybu nejen pro handicapované, ale také pro seniory či rodiče s kočárky. Je tak pro město nesmírně důležitá a přístupnost veřejných budov, veřejných prostranství, městské hromadné dopravy, ale také např. bydlení, patří mezi klíčové úkoly, které město má."

Mapu přístupnosti lze nalézt na mapovém portále města, kde proklikem na příslušnou dlaždici zobrazíme požadovanou mapu. Je rovněž propojena se stránkami Ostrava bez bariér, což usnadňuje vkládání nově zmapovaných objektů včetně příslušných fotografií.

Každý zmapovaný bod nese řadu atributů, které mohou ve svém důsledku znamenat rozhodnutí, zda se „vozíčkář“ do místa vypraví. Zájemce v mapě nalezne krom základních informací, definujících adresu, detaily ke vstupu do budovy, interiéru, existenci výtahu, dostupnosti parkování či toalet. Laicky lze mapu přístupnosti přiblížit systému semaforu. Zelená znamená pro vozíčkáře objekt přístupný, oranžová potřebnost doprovodu vozíčkáře a červená barva značí vozíčkářům nedostupný objekt.

Na mapování spolupracují také zástupci Ostravské organizace vozíčkářů.

Objekty jsou hodnoceny dle celostátní Metodiky kategorizace přístupnosti objektů často přímo osobami, jež využívají k pohybu vozíku.

Výstupy jsou použity na tvorbu aktualizací bezbariérových tras a dopravy města Ostravy, využívány jsou i pro návrhy a doporučení bezbariérových úprav.

(sd, Foto: Magistrát města Ostravy)