Výjezd k ležícímu muži se změnil v boj o jeho život

Na Silvestra krátce před jedenáctou hodinou dopolední vyjížděla hlídka strážníků do Ostravy-Mariánských Hor na ulici V zátiší k ležícímu muži na chodníku. Zdánlivě banální výjezd se změnil v boj o záchranu života muže, který měl zástavu srdce a nedýchal.  

Strážníci do Ostravy-Mariánských Hor vyjížděli na základě telefonického oznámení. Na chodníku se měl nacházet ležící muž.

Po příjezdu na místo strážníci zjistili na břiše ležícího muže. Po jeho přetočení na záda hlídka zjistila, že muž má promodralé rty a tvář, nereaguje na jakékoliv podněty. Strážníci rovněž zjistili, že muž nedýchá a má srdeční zástavu.

Po zjištění těchto skutečností strážníci ihned započali s nepřímou masáží srdce, ve které se vzájemně střídali.

V době, kdy strážníci prováděli tuto nepřímou srdeční masáž, místem projížděla hlídka dopravní policie. Ta poskytla strážníkům součinnost v podobě automatického defibrilátoru.

Vzhledem k tomu, že po napojení později zjištěného 64letého muže na automatický defibrilátor nebyl doporučen výboj, strážníci pokračovali v nepřímé srdeční masáži. V té se střídali společně s kolegy z dopravní policie.

Po příjezdu zdravotníků strážníci dále pokračovali v nepřímé srdeční masáži ve spolupráci se zdravotníky. Fyzicky náročnou nepřímou masáž srdce tak střídavě prováděli déle než patnáct minut.

Muže s obnovenou srdeční činností převezli zdravotníci do Městské nemocnice v Ostravě.

(mabys, zdroj: Městská policie Ostrava)