Náročná sobota beskydské horské služby se zásahem vrtulníku

Jedno zranění kotníku návštěvníků Beskyd za druhým řešili záchranáři Horské služby. Ve dvou případech musel do hor zamířit i vrtulník.

Vše začalo krátce po jedné hodině odpolední, když dispečink linky 155 Moravskoslezského kraje vyzval HS k zásahu v Malenovicích. „Volal pán, že jeho manželka při přechodu sjezdové trati uklouzla na zledovatělém sněhu. Při pádu dosedla na jednu nohu a přivodila si vážné poranění v kotníku. K tomu ještě v podstatě sjela část sjezdovky a skončila zraněná v lese,“ popsal okolnosti prvního případu Jaroslav Pavlica, zasahující člen a dispečer Horské služby Beskydy.

Po konzultaci pro zraněnou paní letěl vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy. „My jsme pacientku zatím ošetřili, poskytli jí tepelný komfort a zafixovali nohu do vakuové dlahy. Po příletu se lékař pomocí palubního jeřábu spustil k nám a ženu si převzal. My jsme jí pak společně připravili k transportu a ihned po odletu vrtulníku zamířili k dalšímu případu zlomeného kotníku,“ uvedl k výjezdu Jaroslav Pavlica s tím, že druhý případ i další následující zásahy HS se podařilo vyřešit s pomocí posádek sanitních vozů.

K poslednímu pak došlo při setmění u zraněné ženy v nepřístupném terénu mezi Kotařem a Komorní Lhotkou na modré turistické cestě.

I zde se jednalo o zlomený kotník. „Ke zraněné jsme zamířili ze dvou míst zároveň a mne u stanice nabral vrtulník LZS. Tomu se podařilo přistát vzhledem k optimálním povětrnostním podmínkám asi 1,5 kilometru od místa nehody, takže jsme dál s lékařem a záchranářem pokračovali pěšky,“ přiblížil zásah Jaroslav Pavlica.

Jakmile záchranný tým dorazil ke zraněné, ošetřili jí a připravili na náročný transport. „Druhá posádka HS zatím dojela terénním vozem do relativní blízkosti nehody. Paní jsme tedy na nosítkách šetrně dopravili k automobilu a následně k čekajícímu vrtulníku. Ten pak s pacientkou zamířil k dalšímu ošetření do Fakultní nemocnice Ostrava,“ doplnil dispečer Pavlica s tím, že při návratu z tohoto výjezdu ještě členové HS ošetřili zraněného muže na silnici, ke kterému přivolali zdravotníky a příslušníky Policie ČR.

Jaroslav Pavlica, zasahující člen a dispečer Horské služby Beskydy v souvislosti s úrazy připomněl doporučení HS návštěvníkům pohoří nosit vzhledem ke zledovatělým povrchům cest i volného terénu tzv. nesmeky.

(sd, Zdroj: Horská služba ČR, oblast Beskydy)