5. ročník Ostrava žije vínem 2022 již koncem května

Již 28. května 2022 ožije Národní zemědělské muzeum Ostrava unikátní vinařskou akcí, protože stejně jako v loňském roce se tady sejdou milovníci vína!

Letošní pátý ročník vinařského festivalu Ostrava žije vínem nabídne dvě hudební scény, workshopy a talk show o víně, Galerii vín, soutěž o vinařské ceny a v neposlední řadě také prohlídku Národního zemědělského muzea a další doprovodný program.

Pořadatelský tým Navínko představil 18 vinařství, která se sjedou do Ostravy z jižní Moravy, z rakouského Retzu i ze španělského Katalánska. „Jsme moc rádi, že už potřetí přivítáme v Ostravě vinaře Guifrého z vinařství Solá Raventós, které se specializuje na výrobu šumivého vína cava. Kromě toho budou připravena k ochutnání také vína z oblasti Rioja anebo například z Gruzie.“, upřesňuje Hanka Vrublová.

Návštěvníky akce může přilákat i skutečnost, že díky rostoucímu zájmu Ostravanů o kvalitní víno, roste i zájem známých vinařství představit svá vína na tomto největším vinařském festivalu na severní Moravě. V letošním roce se chystají přijet proslavená vinařství jako je např. Mikrosvín, Špalek, Fučík, Obelisk, ZD Němčičky, PROQIN a další.

V ceně vstupenky je kromě samotného vstupu na akci také degustační sklenička s logem festivalu – pro mnohé už pátá do sbírky. Díky partnerství s Národním zemědělským muzeem je součástí vstupného také prohlídka muzea a zajímavé tématické workshopy o víně, které se uskuteční v inspirativním prostředí Galerie potravin. Dále pak hosté dostanou při vstupu welcome drink a katalog se všemi nabízenými víny. „Pro lepší orientaci, co už návštěvníci ochutnali a co si případně odnesou domů, je to oblíbený způsob evidence“, říká Lenka Grygarová.

Na hosty festivalu čeká i skvělá gastronomie v podání restaurací Mlýn vodníka Slámy, Food Atelier Davida Valíčka a Pata Negra.

Úplná novinka letošního ročníku je Galerie vín. Každý vinař nominoval své nejlepší víno a hosté si mohou těchto 18 vín nejen ochutnat v malých vzorcích, ale také se během výstavy dozvědět o výrobě těchto vín a samotných vinařích více informací.

Celým dnem bude provázet moderátorské duo Monika Dudová a Kuba Ohnutek. Hudební program na podiu odstartuje v odpoledních hodinách skupina Anna Lukášová & Litera a večer je vystřídají Tři vykřičníky. Program v druhé hale bude patřit po celý den Cimbálové muzice Úsměv a také se hosté mohou těšit na ukázky sekání sektu – sabrage – v podání Martina Prokeše.

Zajímavý bude také program ve venkovní části muzea, protože ve stejný den se koná i tradiční akce Ostravská muzejní noc.

Vstupenky je možné koupit v předprodeji do pátku 27.5.2021 v Ostravských informačních centrech a také online na webu www.ostravazijevinem.cz. Na místě budou k dostání v omezeném počtu. (mabys, zdroj: Ostrava žije vínem)