Obávaný pátek třináctého je tady...

Je to tady, dnes je v kalendáři zase obávaný pátek třináctého! Den, kdy se někteří bojí vytáhnout i paty z domu. Kde vůbec má tento prokletý den kořeny? A máme se ho bát, nebo se jedná jen o obyčejnou souhru náhod, která se může stát i kterýkoli jiný den?

V pátek třináctého by si na sebe lidé měli dávat obzvlášť pozor. Některým se vyloženě smůla lepí na paty, a tak bychom raději měli nechat důležité události či rozhodnutí na jiný den.

Jak často je pátek třináctého?

Pátku třináctého se tento rok dočkáme jen dnes. Žádný jiný pátek třináctého už nás tento rok strašit nebude. V roce 2023 si ho ale užijeme rovnou dvakrát – a to hned na počátku roku v lednu a pak ještě v říjnu. Nejčastěji nás za rok postihne jeden nebo dva pátky třináctého. Ovšem někdy se nevyhneme ani situaci, kdy si tyto obávané dny užijeme rovnou tři, což nastane v roce 2026!

Proč právě pátek třináctého?

Kolem původu obavy z pátku třináctého je to komplikované. Problémem není totiž jen třináctka, ale i samotný pátek. Protože právě v pátek Noe bojoval s potopou světa, údajně i Eva nabídla jablko sváru Adamovi a Kain zabil Ábela.

No a když se k pátku přidá nechvalně známá třináctka, tak už je hotovo. Když se konala Poslední večeře Páně, u stolu sedělo přesně třináct lidí, z toho ten třináctý byl zrádce Jidáš.

Reálný původ má ale pátek 13. podle wikipedie v roce 1307. Právě tehdy, v pátek třináctého, totiž francouzský král Filip IV. Sličný začal pronásledovat a zatýkat templáře. Po jejich chycení byli templáři brutálně mučeni a vysvobozením pro ně byla až smrt. Toto dlouhé pronásledování skončilo až zánikem templářů a pro jejich následovníky je logicky tento den považován za ďábelský a nešťastný.

Chorobný strach z pátků třináctého má i svůj název – triskaidekafobie.

Lidé jsou pověrčiví, a tak cokoli s třináctkou raději odloží na druhou kolej. To dokazuje i fakt, že v mnoha zemích hotely nemají třinácté patro, stejně jako některé letecké společnosti vynechávají řadu sedadel s označením třináct.

Co se ještě stalo pátek třináctého?

Ovšem abyste si nemysleli, že smůlu v pátek třináctého měli jen zmiňovaní templáři, můžeme vás ujistit, že tragických události se v toto magické datum stalo daleko více. V pátek třináctého roku 2015 se stala série teroristických útoků v Paříži, které vzaly život 130 obětem. V roce 2006 se Buffalem prohnala bouře století a roku 1972 se v Andách zřítilo letadlo s ragbyovým týmem.

A bylo toho daleko víc…

(sd, Foto: Pixabay)