Oblíbená silnice na Ovčárnu se bude opravovat, provoz bude omezen

Silnice, kterou využívají výletníci směřující na Praděd v Jeseníkách, se začne od konce května opravovat. Kvůli tomu budou omezeny i oblíbené autobusy pendlující mezi parkovištěm Hvězda a Ovčárnou. Doprava se ale nezastaví, bude však více regulovaná. O víkendech bude průjezd volný bez uzavírky. Opravy by měly skončit v říjnu 2022.

„Opravu tohoto čtyřsetmetrového úseku plánoval kraj se Správou silnic skoro 15 let. Na této komunikaci je několik míst, které jsou doslova v havarijním stavu. Hrozily zde sesuvy, které by mohl ohrozit bezpečnost výletníků, způsobit dopravní nehodu nebo výrazně zkomplikovat provoz,“ vysvětlil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu Radek Podstawka a dodal, že největší část prací bude na opěrných zdech, které silnici drží v bezpečně v terénu a jsou důležité pro její stabilitu.

Na silnici se bude pracovat v přesných časových intervalech podle denního plánu, průjezd bude možný od 7. hodiny ranní do 10:20, kdy na silnici vjedou pracovní stroje. Komunikace bude kvůli pracím uzavřená až do 15:20. Od té chvíle až do půl osmé večer bude silnice opět průjezdná pro autobusy i auta. Toto omezení bude platit jen ve všedních dnech, o víkendech bude průjezd volný bez uzavírky.

Turistický ruch se na v okolí Ovčárny nezastaví. Všechny služby nahoře budou fungovat, chaty budou otevřené. Také turisté se bez problémů dostanou nahoru a odpoledne zase dolů. V době, kdy bude silnice mezi Ovčárnou a Hvězdou průjezdná, budou autobusové spoje posíleny.

„V časech, kdy bude cesta mezi Hvězdou a Ovčárnou průjezdná, bude pro výletníky připraveno více autobusů než jindy. Chceme, aby turisté svou oblíbenou lokalitu mohli navštěvovat bez větších potíží. Musí si jen hlídat výlukový jízdní řád a počítat s tím, že je cesta od 10:20 do 15:20 prostě uzavřená. Jízdenky si lidé navíc mohou předem zarezervovat v aplikaci ODISapka. S ohledem na bezpečnost a bezproblémovost přepravy nebude umožněna přeprava jízdních kol,“ řekl náměstek hejtmana kraje Jan Krkoška a cyklisty ještě vyzval k maximální opatrnosti: „Cyklisté i lidé na koloběžkách budou přece jen projíždět místy, kde jindy pracuje těžká technika. Rozhodně by všichni měli být velmi opatrní, k čemuž bude ostatně vyzývat také dopravní značení.“

Rekonstrukce a s ní uzavírka silnice i výluky autobusů začnou podle klimatických podmínek ve 21. kalendářním týdnu. Konkrétní časy průjezdnosti silnice najdete například zde.

(hav využitím tiskové zprávy, foto: jan há)