Záchrana třech topících se osob

Krátce před 16 hodinou včerejšího dne jsme přijali oznámení o dvou topících se osob v řece Jičínka v Novém Jičíně, konkrétně poblíž ulice Jeremenkova.

Jen několik minut od oznámení policisté prvosledové hlídky obvodního oddělení Nový Jičín přijeli na místo a viděli skupinku osob, která se snaží zachránit dvě topící se ženy, což se jim nedařilo. Jedna z žen byla na břehu řeky, oslabená a vyčerpaná. Druhá žena byla zhruba metr od břehu v blízkosti splavu, taktéž vyčerpaná a nedařilo se ji dostat na břeh. Proto muži zákona ihned začali postupně ženy zachraňovat. Pomocí házecího lana nejdříve vytáhli ženu, která se v řece topila. Druhé ženě, která sice už byla na břehu, ale nemohla se dostat na horní stranu hrázu, policisté také hodili házecí lano a bezpečně ji vytáhli.

Už při záchraně muži zákona zpozorovali, že obě ženy byly zřejmě posilněny alkoholem. Což se nakonec potvrdilo dechovou zkouškou. Starší ženě (r. 1987), která se topila, byla naměřena hodnota alkoholu přes 3,20 promile. Druhé ženě (r. 1994) byla naměřena hodnota alkoholu v dechu přes 1,80 promile. Obě topící se ženy byly cizinky a byly předány do rukou lékaře.

To však není jediná záchrana lidského života našich Novojičínských policistů.

Operační důstojník ve spolupráci se záchranáři okolo 16,30 hodin obdržel oznámení od ženy, která měla být svědkem pádu muže do koryta řeky Lubiny ve městě Příbor. Podle jejich slov měl muž jít se psem, z nějakého důvodu se měl převážit a poté po kamenném břehu sjet do koryta řeky. Policejní kynolog z Příboru slyšel otevřeným kanálem tuto relaci, proto se ihned vydal na místo. Po příjezdu viděl staršího muže, který se nacházel ve vodě. Společně s Příborskými hasiči muže vytáhli.

Jak se ukázalo, muž (r. 1955) byl také pod vlivem alkoholu. Z důvodu jeho podnapilosti se však nedokázal podrobit dechové zkoušce. Se zraněním byl předán do rukou záchranářů.

(mabys, zdroj: POLICIE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE)