Jaro opět ve znamení výcviků moravskoslezských hasičů na vodě

Jarní a letní měsíce jsou pro profesionální hasiče z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ve znamení nejrůznějších výcviků na klidné, tekoucí a někdy i divoké vodě. Na člunech různých velikostí, raftech, vodních skútrech, často to znamená i tréninky pohybů a plavání v neznámé vodě, spojených se záchranou tonoucích osob.

Výcviky musí projít prakticky všichni výjezdoví hasiči, o to více členové mezinárodního záchranného týmu WASAR (Water Search and Rescue), který má HZS MSK vybudován a vybaven mezinárodním certifikátem již mnoho let - pro pomoc na vodní hladině doma i v zahraničí. Mj. od roku 2012 je tento odřad součástí Mechanismu civilní ochrany Evropské unie

Například v uplynulém týdnu se vystřídaly na vodní nádrži Olešná všechny tři směny jednotky HZS MSK se základnou na stanici Frýdek-Místek. Cvičily ovládání plavidel – člunů, skútrů i seabobů (menší elektromotorem poháněný přístroj pro svižný pohyb hasiče ve vodě i pro jeho ponor). Hasiči také trénovali záchranu osob z hladiny – do člunu, na skútr, na plovoucí nosítka, pomocí házecích pytlíků.

Tento týden se zase střídaly na hlučínské štěrkovně ostravské jednotky HZS MSK. Zaměřily se na procvičování jízd na člunech, například Zodiac PRO 650, vedle toho i na vodních skútrech Yamaha VX. Ostravští hasiči pak také trénovali záchranu osob.

Profesionální hasiči z HZS MSK cvičí na vodě ve všech ročních obdobích. Opavští a krnovští nejčastěji na řece Opavě, hlučínští a ostravští na hlučínské Štěrkovně, českotěšínští na vodní nádrži Hrabina a novojičínští například na vodní nádrži Čerťák, letos i na Olešné. Orlovští hasiči mají rádi vodní nádrž Těrlicko, místečtí Olešnou. Bílovečtí využívají jejich místní „přehradu“, profesionální hasiči z Vítkova nedaleký Balaton. (mabys, zdroj: HZS MSK)