Zlatá tretra Ostrava: skvělí atleti i zábavný program pro dětské návštěvníky

Na startu 61. ročníku závodů Zlaté tretry Ostrava budou atleti, kteří dohromady získali 24 olympijských medailí v Tokiu. Mezi nimi tři zářivé hvězdy Gianmarco Tamberi, Miltiadis Tentoglou a Jasmine Camachová-Quinnová. Letošní Zlatá tretra, která se bude konat na vítkovickém Městském stadiónu už v úterý 31. května 2022, chce být kromě oslavy fantastické světové atletiky, také oslavou Mezinárodního dne dětí. Připraven bude pro všechny malé diváky i jejich rodiče sportovně zábavný program v ceně vstupenky. Hlavní atletický program začíná v 17 hodin.

Kromě atletických výkonů světové extratřídy pořadatelé slibují nový, chutný catering třeba z Eat Meat, Imrvére nebo Bopcornu, který si diváci budou moci vzít přímo do ochozů. „Takže, nechte děti i sebe vyřádit v (nejen) dětské sportovní zóně Zlaté tretry Ostrava a pak si v klidu, s dobrý jídlem sedněte na tribunu a jen sledujte velkou atletickou podívanou. Nabušené budou všechny disciplíny. Přijďte to zažít a užít si,“ lákají pořadatelé na svých webových stránkách www.zlatatretra.cz.

A také ředitel mítinku Jan Železný vzkazuje: „Buďte si jistí, čeká nás skvělá zábava.“ Z bohatého programu jednotlivých závodů lze například vybrat:

Na 100 m překážek se můžeme těšit na útok na rekord mítinku 12.55 Shariky Nelvisové z roku 2015. Přijede totiž olympijská vítězka Jasmine Camachová-Quinnová z Portorika s osobním maximem 12.26 a dalšími 5 časy kariéry pod 12.40. Letos má zatím na kontě 12.39. Nia Aliová má zase titul mistryně světa 2019 a maximum 12.34, v tomto roce už po druhé mateřské přestávce 12.59. Uvážíme-li, že na startu bude i bronzová z OH Megan Tapperová a halová mistryně světa Cyrena Sambová-Mayelová budou překážky sprinterským vrcholem tretry.

Přijede i velká legenda atletiky, americká sprinterka Allyson Felixová a na Tretru zavítá v rámci rozlučkového turné po Evropě. Poběží v závodě na 200 m. Tato fenomenální atletka má na kontě 11 olympijských medailí z toho 8 zlatých. Z mistrovství světa má 13 zlatých.

Kromě výše uvedených se představí také třeba Johannes Vetter, Joe Kovacs, Tom Walsh, Femke Bolová, Megan Tapperová a Tina Šutejová. Přijede i tabulkově nejrychlejší sprinter Ferdinand Omanyala z Keni a legendární Yohan Blake, také hvězdní osmistovkaři Patryk Dobek, Nijel Amos a Amel Tuka. Na steeple Lamecha Girma. Stejně tak česká špička, Jakub Vadlejch, Vítězslav Veselý, Barbora Špotáková, Nikol Ogrodníková, Radek Juška, Tomáš Staněk, Amálie Švábíková a další. Zahraniční oštepaři Anderson Peters, Keshorn Walcott, olympijská vítězka Sara Kolaková a stříbrná z OH Maria Andrejczyková. A chybět nebudou ani skvělé polské čtvrtkařky.

Zlatá tretra Ostrava (anglicky Ostrava Golden Spike) je nejvýznamnějším atletickým mítinkem na českém území, jeden z nejstarších atletických závodů v Evropě. Startují na něm nejlepší atleti světa a to výhradně na pozvání pořadatelů.

Aktuální informace můžete sledovat také na Facebooku.

(hav, foto ze závodů z r. 2019: zlatatretra.com)