Co se připravuje a co už také funguje v regionální dopravě v Moravskoslezském kraji?

Pro cestující v Moravskoslezském kraji v rámci integrovaného dopravního systému ODIS je přichystána nebo se letos připravuje řada novinek a vylepšení, které zpříjemní nebo usnadní cestování veřejnou dopravu po kraji a nejen v něm. Přinášíme přehled toho nejzajímavějšího.

Propojení parkování P+R s využitím spojů ODIS
Již v lednu byl zprovozněn unikátní projekt propojení parkování P+R a cestování hromadnou dopravou. Řidiči, kteří zaparkují v Ostravě na parkovišti P+R Hlučínská a poté k cestě po Ostravě využijí spoje veřejné dopravy ODIS, parkují za symbolickou 1,- Kč. Podmínkou je odbavení na parkovišti a ve vozidlech ODIS stejným médiem – ať už ODISkou, platební kartou nebo Kreditní jízdenkou.

Vylepšení ODISapky
Mobilní aplikace ODISapka slouží cestující veřejnosti již od léta 2020 a postupně je doplňována o další funkce. V loňském roce byla např. doplněna o možnost zajistit si místo ve vozidle na vybraných turistických linkách (zejména na Ovčárnu) nebo si nákupem jízdenky přímo objednat spoj, který jede pouze na zavolání. Jednoduše, na pár kliků. V roce 2022 bude dále doplněna mj. o zajištění přístupnosti ODISapky nevidomým uživatelům.

Virtuální ODISka – předplatní jízdenka přímo v mobilu
Další novou funkcí ODISapky bude její rozšíření o tzv. virtuální ODISku. To umožní mít svou dlouhodobou časovou jízdenku nahranou přímo v mobilním telefonu. Po takové funkci mnozí cestující toužili již při zprovoznění ODISapky. Nejprve bude fungovat pilotně v MHD Ostrava, následně tuto funkci rozšíříme na celý systém ODIS.

Odbavte se s ODISkou sami
Počínaje únorem 2021 byly do rekonstruovaných motorových vozů na linkách S33 mezi Suchdolem nad Odrou a Budišovem nad Budišovkou, S8 mezi Studénkou a Veřovicemi a S10 mezi Opavou a Rýmařovem postupně instalovány nové samoobslužné prodejní terminály. Cestující s ODISkou se tak mohou samoobslužně odbavit při nástupu, přičemž elektronická jízdenka je jim nahrána přímo na jejich ODISku. Identické prodejní terminály jsou instalovány také v nových soupravách push-pull, které jsou nasazovány na linku S6 mezi Ostravou a Frenštátem pod Radhoštěm. V podobném duchu se bude pokračovat i nadále.

S ODISkou po Zlínském kraji – další rozvoj
Již na počátku roku 2021 byla zahájena kooperace dvou karetních systémů, a to moravskoslezské ODISky a zlínské ZETKY. V praxi to znamená, že držitelé ODISky mohou cestovat regionální autobusovou dopravou a od září 2021 i železniční dopravou po Zlínském kraji a jízdné hradit z elektronické peněženky ve své ODISce. Stejně tak mohou v našem kraji používat veškerou dopravu v ODIS držitelé zlínské ZETKY. Od července 2022 bude vzájemné propojení obou systémů dokončeno s tím, že bude možné na obě karty nahrávat i veškerý sortiment dlouhodobých časových jízdenek ve Zlínském kraji.

ODISka jako městská karta
ODISka nemusí být pouze jízdenka, ale může do ní být integrováno více funkcí. Aktuálně se připravuje projekt, kdy se ODISka stane rovněž tzv. městskou kartou, s níž mohou její držitelé využívat řady městských služeb, popř. platit za ně výhodněji. Projekt bude pilotně realizován již v průběhu roku 2022.

Novinky a řadu tipů, jak výhodně cestovat v Moravskoslezském kraji najdete na stránkách www.kodis.cz nebo také na Facebooku.

(hav s využitím informací KODIS, foto: facebook.com/kodiscz)