Odkrytá série majetkového charakteru se škodou přes 1.200 000,- Kč

O další profesionální práci jsme se mohli přesvědčit jak u uniformovaných policistů, tak kriminalistů z Ostravy.

Policisté z oddělení hlídkové služby Ostrava prováděli noční kontrolu na Výškovické ulici, kde si všimli osobního vozidla Škoda Octavia červené barvy. Díky osobní znalosti věděli, že auto má řídit kriminálně závadová osoba, která má také zákaz řízení. Proto se rozhodli auto zastavit a řidiče zkontrolovat.

Muži zákona se za vozidlem otočili a za pomocí světelného a zvukového signalizačního zařízení ho chtěli zastavit. Řidič reagoval opačně, šlápl na plyn a začal ujíždět. Pronásledování však netrvalo dlouho. Na ulici Pavlovova v Ostravě-Zábřehu zpomalil a za pomalé jízdy z místa řidiče najednou vyskočil a dal se na útěk. Vozidlo skončilo ve stromě a prchající muž byl během chvilky zadržen policisty. Vzhledem k tomu, že už byl v hledáčku kriminalistů, putoval do jejich rukou.  

Porubští kriminalisté už měli na zadrženého muže neprůstřelné důkazy k  páchání trestné činnosti majetkového charakteru. Dnes už obviněný muž měl v několika případech vniknout například do prostor stavenišť, stavebních areálů, ale také rodinného domu. Nebyli mu však cizí ani osobní či nákladní vozidla. V několika případech se měl dokonce na místo činu opakovaně vracet.

Po vstupu do prostoru staveniště se měl vloupat do stavebních kontejnerů či stavebních buněk, ze kterých následně měl odcizit například referenční stanici, která byla uložena v kufru, různé kabely, benzinovou rozbrušovací pilu, kompresor či úhlovou brusku. V jednom případě měl vniknout do rodinného domu a z předsíně odcizit peněženku včetně dokladů a peněz, což bylo zaznamenáno také na kamerovém zařízení. I přesto, že měl zákaz řízení motorových vozidel, měl se na místo činu dopravovat autem a to jako řidič.

Jak se ukázalo, v několika případech měl také komplice, který je dnes už obviněn a stíhán vazebně. Společně měli přijet autem na staveniště v Ostravě-Porubě, kde nejdříve měli odcizit různé pracovní stroje a nakonec jeden z mužů sedl do odstaveného manipulátoru (bagru) v hodnotě přes 600.000,- Kč a s tím měl odjet neznámo kam.

Druhý spolupachatel ho následoval v osobním vozidle. Dlouho se však ze svého lupu neradovali. I přesto, že ho odstavili na odlehlém místě a dle přiznání obviněného ho chtěli prodat, policisté následující den po oznámení hledaný bagr našli zaparkovaný v poli. To však nebyla jediná odcizená zajištěná věc.

Do rukou poškozené firmy se také vrátila referenční stanice v hodnotě okolo 300.000,- Kč, kterou kriminalisté zajistili.

Komisař 4. oddělení obecné kriminality proti 30letému muži zahájil trestní stíhání a obvinil ho ze spáchání přečinů krádež, poškození cizí věci, maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, porušování domovní svobody a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Také podal podnět k návrhu na vzetí do vazby, kdy soud rozhodl o vazebním stíhání.

Celkem mu bylo prokázáno 13 skutků. V případě prokázání viny obviněnému hrozí odnětí svobody až na 8 let. Svým jednáním měl obviněný muž způsobit škodu přes 1.200 000,- Kč.

(mabys, zdroj: POLICIE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE)